Loading...

Intervju med Ingrid le Roux, läkare och grundare av Philani i Kapstaden, Sydafrika.

1,562 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 2, 2014

Den svenska läkaren Ingrid Le Roux och hennes kollegor startade modellen med mentormammor i Sydafrika för 35 år sedan. Idag har projektet utökats till att inbegripa försörjning via hantverk, mikrolån, förskolor och hälsokliniker i projektet; allt utvecklat av kvinnorna själva.

Syftet med att äldre erfarna mammor besöker yngre utsatta mammor är att kvinnorna ska få tillgång till mödravård men också kunna hjälpa sig själva och sina barn till bättre hälsa och ett tryggare liv.

Mentormammorna fungerar som hälsovårdsarbetare, socialarbetare och extramammor och har alla själva erfarenhet av att leva ett utsatt liv i kåkstäderna.

Verksamheten finns förutom i Kapstaden i Sydafrika, även i Siphilile i Swaziland och i Etiopien i samarbete med lokala kyrkor.
Samarbetet med kyrkorna lyfter kvinnorna som kyrkoledare. På så vis motarbetas begränsande maktstrukturer i samhället och kvinnors rättigheter stärks.

Totalt 13 000 kvinnor och barn får stöd genom projekten med mentormammor.

Ewa Almqvist, pressekreterare, var på plats i Sydafrika i november 2014. Läs om hennes möten med människorna: http://blogg.svenskakyrkan.se/interna...

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...