Loading...

Femis Bank reclame (1979)

294 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 21, 2016

Femis Bank reclame (1979)

Femis, de 'bank' waar stromen zwart geld een warm onthaal kregen om vervolgens spoorloos over de grens te verdwijnen, ging in 1992 failliet. Het negatief eigen vermogen werd toen begroot op ƒ 111,5 miljoen.

Bewindvoerders zagen geen andere uitweg gezien dan het faillissement aan te vragen. Met goedvinden van De Nederlandsche Bank heeft de rechtbank in Breda het faillissement toen uitgesproken.

Femis was vele jaren wijkplaats voor honderden miljoenen (vermoedelijk) zwart geld. Schattingen liepen op tot ongeveer ƒ 1,3 miljard. In februari 1991 verrichtte Jusitie huiszoekingen bij Femis-vestigingen, waarbij veel belastend materiaal in beslag werd genomen. Femis had geen vergunning van De Nederlandsche Bank om als bank op te treden en was daarom gedwongen de aanduiding "bank" uit haar naam te schrappen.

Omdat Justitie het sterke vermoeden had dat Femis inderdaad zwart geld beheerde, werd de FIOD ingeschakeld, die tot nu toe zestig spaarders heeft weten op te sporen. Femis was ook de huisbankier van de beruchte drugscrimineel De Hakkelaar.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...