Loading...

#prvih25

HAMAG-BICRO: Hrvatska postaje tehnološki brend u medicinskoj robotici

629 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Sep 25, 2019

Robotika postaje nezamjenjiva u svim djelatnostima, pa tako i u medicini, gdje sofisticiranom izvedbom smanjuje invazivnost zahvata, dijagnosticira te rehabilitira pacijente. Hrvatska prednjači u razvoju u odnosu na mnogo razvijenije zemlje zahvaljujući pojedinim izvrsnim projektima, među koje spadaju i projekti RONNA i NERO koje predvodi prof. dr. sc. Bojan Jerbić sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB).

RONNA je pojednostavljeno autonomni dvoručni robotizirani sustav za neurokirurgiju koji se primjenjuje kao pomoć pri stereotaktičkoj navigaciji neurokirurških operacija. Može i samostalno izvoditi operacije pa rasterećuje kirurga koji, u tom slučaju, obavlja samo najosjetljivije zahvate koje robot još uvijek nije u stanju obavljati.

Ideja o razvoju ovog robotskog sustava razvija se još od 2008. godine. „Za projekt RONNA smo tada dobili značajna sredstva koja smo utrošili za nabavku izrazito skupe opreme bez koje ne bismo bili u stanju započeti istraživanja. Pri tome smo stekli neprocjenjiva iskustva te otvorili potpuno nove istraživačke teme, a zahvaljujući tim sredstvima uspjeli smo se uključiti u međunarodnu konkurenciju na izrazito kompetitivnom području medicinske tehnologije. RONNA je dokaz kako je osmišljenim i dugoročnim ulaganjem moguće u Hrvatskoj stvoriti nove vrijednosti u visokim tehnologijama. Nadam se da nećemo propustiti priliku da Hrvatska postane tehnološki brend u medicinskoj robotici“, tvrdi Jerbić koji još brži razvoj na ovom polju očekuje nakon osnivanja Nacionalnog centra za medicinsku robotiku.


Zato je prof. dr. sc. Bojan Jerbić jedan od naših #prvih25

Cijelu priču pročitajte na: www.prvih25.hr

Pratite HAMAG-BICRO otvorene natječaje na www.hamagbicro.hr

Comments are turned off
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...