Loading...

Dominikanski novaci - davanje prvih redovničkih zavjeta

4,801 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Aug 21, 2011

Davanje jednostavnih redovničkih zavjeta dominikanskih novaka

Dubrovnik, 20.8.2011. - Na spomendan sv. Bernarda, 20. kolovoza, u prioralnom samostanu sv. Dominika u Dubrovniku, nakon završenog novicijata braća Josip Cota, Mladen Folnović, Ivan Dominik Iličić, Marko Pavlinović, Domagoj Augustin Polanščak, Ivan Prskalo, Ivan Marija Tomić i Mirko Irenej Vlk položili su u ruke provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Ante Gavrića prve ili jednostavne zavjete u Redu braće propovjednika.

Obred zavjetovanja i euharistijsko slavlje, pred okupljenom rodbinom prijateljima i gostima, predvodio je fr. Anto Gavrić. Slavlje je započelo procesijom prema oltaru u kojoj su bili zavjetovanici praćeni svojim učiteljem, fr. Ivom Plenkovićem, i drugim svećenicima.

Nakon Službe Riječi započeo je obred redovničkog zavjetovanja prostiranjem pristupnika ispred oltara u obliku križa i traženjem milosrđa Božjeg i provincijalovog.

Na temelju evanđeoskog izvješća o pozivu prvih učenika, provincijal je u propovjedi govorio o pozivu koji Krist nastavlja upućivati mladićima današnjice, u raznim okolnostima i situacijama, kao i osmorici braće novaka koji su čuli taj poziv u vrlo različitim sredinama i životnim okolnostima te odlučili nasljedovati Krista po uzoru svetog Dominika.

Učenici, a i svi koji odgovore na taj Kristov poziv, ostavljaju sve: i roditelje, vlast, novac, odriču se karijere i žele slijediti Krista. Zavjeti su u potpunoj suprotnosti s vrednotama današnjega svijeta, ali oni su proročki znak, znak budućega života koji Bog obećava svakome čovjeku.

Polažući zavjete u ruke brata provincijala i obećavajući posluh Bogu, Bl. Djevici Mariji, sv. Dominiku i provincijalu koji predstavlja Učitelja Reda, zavjetovanik stavlja svoj život u ruke braće, u ruke Provincije, u ruke Reda iskazujući svoju spremnost sudjelovati u poslanju Reda u službi Crkve. Sveti Dominik nam je uzor.

On je bio čovjek duboke vjere, molitve, srca, razbora, čovjek koji je volio Crkvu, duboko pobožan prema Djevici Mariji, koja je Kraljica Reda propovjednika. Dominik je bio poslušan i događajima u kojima je iščitavao izričaj Božje volje.

Provincijal je pozvao braću zavjetovanike da imaju na umu poziv koji im je Krist uputio i svoj odgovor, izrečen u slobodi, da ga nasljeduju te da svoj život otvaraju poslanju Reda u kojem po polaganju zavjeta već počinju sudjelovati. Vjernost zavjetima i poslanju svjedočanstvo je o Bogu koji daje obećanja svome narodu, i koji ostaje vjeran u ljubavi do kraja.

Nakon propovijedi uslijedio je niz upita i odgovora kojima su zavjetovanici potvrdili snažnije jedinstvo s Kristom i Crkvom, apostolski način života na način svetog Dominika te zajednički život, vjernost profesiji evanđeoskih savjeta, gorljivost u molitvi, privrženost učenju, postojanost u propovijedanju i ustrajnost u samostanskom opsluživanju, a sve na slavu Božju i spasenje svoje i svijeta.

Kod samoga čina redovničkog zavjetovanja svaki je novak pojedinačno pristupio provincijalu te na koljenima, stavivši svoje sklopljene ruke u provincijalove ruke, na Knjizi konstitucija i naredbi braće Reda propovjednika, položio zavjete izgovarajući riječi jednostavne profesije na tri godine.

Zatim je provincijal svakom zavjetovaniku dao cjelov mira kojim se označava veza posluha i zajedništva te primanje u Red. Uslijedio je blagoslov redovničkog habita. Po završetku euharistije i zajedničkog fotografiranja slavlje je nastavljeno u samostanskoj blagovaonici.

Nekoliko riječi o zavjetovanoj braći:

Josip Cota, rođen 25. rujna 1991. u Zagrebu, dolazi iz župe Svetog Petra apostola u Ivanić Gradu. Završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu.

Mladen Folnović, rođen 11. kolovoza 1980. u Bjelovaru, dolazi iz župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Garešnici. Ima zvanje konobara, komercijaliste i višegodišnje iskustvo župnog orguljaša.

Ivan Dominik Iličić, rođen 24. travnja 1985. u Slavonskom Brodu, dolazi iz župe Svetog Euzebija i Polijona u Vinkovcima. Ima zvanje magistra farmacije.

Marko Pavlinović, rođen 2. srpnja 1988. u Makarskoj, dolazi iz župe Svetog Marka u Makarskoj. Ima zvanje komercijaliste.

Domagoj Augustin Polanščak, rođen 27. kolovoza 1981. u Sisku, dolazi iz župe Svetog Križa u Sisku. Ima zvanje dipl. filozofa i komparatista književnosti.

Ivan Prskalo, rođen 4. ožujka 1992. u Livnu (BiH), dolazi iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Uskoplju (BiH). Završio je klasičnu gimnaziju «Don Frane Bulić» u Splitu.

Ivan Marija Tomić, rođen 24. listopada 1984. u Bosanskoj Gradiški (BiH), dolazi iz župe Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima. Ima zvanje dipl. pravnika.

Mirko Irenej Vlk, rođen 4. listopada 1985. u Slavonskom Brodu, dolazi iz župe Svetog Emerika u Oriovcu. Ima zvanje dipl. teologa.

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...