Loading...

Zavrsen medjunarodni volonterski radni kamp Ludas 2015

88 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jul 10, 2015

super.info.rs

10.07.2015.

Završen međunarodni volonterski radni kamp - Ludaš 2015


U Vizitorskom centru "Ludaš" Javno preduzeće „Palić-Ludaš“ i Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije, održali su konferenciju za medije povodom završetka međunarodnog volonterskog radnog kampa - Ludaš 2015, na kom su učestvovali volonteri iz Italije, Češke, Španije, Ruske Federacije i Japana.

Kamp je radnog karaktera, gde strani i domaći volonteri sprovode mere aktivne zaštite prirode, popravku delova edukativne staze kroz rezervat, pripremu terena za postavljanje novih bungalova kod Vizitorskog centra „Ludaš“. Pored radova koji se odvijaju na kompleksu Vizitorskog centra „Ludaš“, volonteri su učestvovali i u aktivnostima čišćenja i održavanja multifunkcionalnog zaštitnog pojasa oko jezera Palić. Održano je više predavanja o našim zaštićenim područjima, značaju zaštite prirode, a volonterima je predstavljena i višestruka funkcija zaštitnih pojaseva oko Palićkog, Krvavog i Ludaškog jezera.

Po rečima nekolicine učesnika kampa, ovo je za njih bilo divno iskustvo, učešće u pozitivnoj misiji očuvanja i unapređenja životne sredine, upoznavanje sa ljudima i kulturom lokalnog miljea, te jedinstvenim prirodnim okruženjem.
Rejna Kavasaki iz Japana, sa ovogodišnjeg volonterskog kampa odlazi sa brojnim pozitivnim utiscima, koje su na nju ostavili ljudi koje je upoznala, kamp i njegovo okruženje. Pozitivne utiske ističe i Jitka Fajferova iz Češke. Ona kaže da je u kampu naučila mnogo iz oblasti zaštite prirode, posebno izdvaja nova saznanja iz oblasti ornitologije, gde se po prvi put susrela sa načinom obeležavanja i zaštite ptica.
Kamp u organizaciji Javnog preduzeća „Palić – Ludaš“ i Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije je sufinansirao Grad Subotica iz Fonda za zaštitu životne sredine.

- Ovo je tek prva smena kampova koji će se dešavati, slede ornitološki, ekološki, istraživački kampovi iz različitih oblasti. Biće dinamično leto i očekujemo značajne rezultate nakon ovih kampova, jer se i tu pokazalo da su volontersko angažovanje i ovakvi kampovi, dobar način da se dođe do značajnih rezultata iz oblasti nauke. Uključuje se Zavod za zaštitu prirode i što se toga tiče očekujemo i sa stručne i naučne strane mnogo od ovih kampova, rekao je sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Žika Reh.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...