Loading...

Krant op Zondag reclame met Pieter Storms 1991

225 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 18, 2016

Voor de Tweede Wereldoorlog brachten verschillende Nederlandse dagbladen zondagedities uit. Lange tijd was er echter geen krant meer geweest die ook een editie op zondag uitbracht. In 1990 probeerde uitgever Pieter Storms het met De Krant op Zondag, maar door distributieproblemen mislukte dit.

Journalist Pieter Storms wilde al heel lang een kwaliteitskrant op zondag uitgeven. Een krant naar het model van de Observer, welke in Groot-Britannië hoog gewaardeerd werd om haar kwaliteitsjournalistiek. Gevestigde dagbladuitgevers in Nederland zagen een concurrent niet zitten en sloten de rijen. Dit betekende dat niet één drukkerij in Nederland De Krant op Zondag wilde drukken. Uiteindelijk vonden we in Brussel een drukkerij die dat wél wilde. De beoogde doelgroep baarde ook zorgen.
Pieter Storms mikte op hoog-opgeleide, welgestelde lezers, in analogie naar de lezers van de Observer. Maar de doelgroep was in omvang beperkt2 en zou onvoldoende blijken om een rendabele exploitatie van de krant mogelijk te maken. Een ander probleem was de distributie. In tegenstelling tot Groot-Britannië waar kranten in de losse verkoop aan de man worden gebracht, kende en kent Nederland een traditie waarin kranten aan huis worden bezorgd. Er moest een eigen distributienetwerk worden opgebouwd. Ook speelde het tijdstip van bezorgen een rol: de krant moest 's morgens vóór 9.00 uur in heel Nederland bezorgd kunnen worden. Door de afstand tot Brussel én de tijd die de krant nodig had om te drogen, moest de redactie kort na middernacht de krant laten 'zakken'. Dit kwam de actualiteit niet ten goede.
Wat ook meespeelde in de distributie was de locatie van de beoogde doelgroep. Die woonde niet in flats of rijtjeshuizen, maar in landhuizen en villa's met grote tuinen. Op 19 mei 1992 viel het doek door distributieproblemen én gebrek aan adverteerders.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...