Upload

Loading...

Fejezetek a zeneszerző, Lajtha László életéből

291 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Mar 17, 2012

Március 16-án nyílt meg a "Fejezetek a zeneszerző Lajtha László életéből" című kiállítás, amely július 8-ig lesz látogatható a Művészetek Palotájában. 2012. június 30-án ünnepeljük Lajtha László születésének 120. évfordulóját, majd 2013. február 16-án emlékezünk arról, hogy 50 esztendeje (1963-ban) halt meg. A Művészetek Palotája és a Hagyományok Háza ez alkalomból rendezett közös kiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóhangversenye előtt nyílt meg. A hangversenyen is szerepelt egy Lajtha szvit, a Hortobágy című film zenéje. Lajtha Lászlót ma Magyarországon népzenekutatóként tartják számon, és csak kevesebben tudják, hogy ő volt a XX. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője, aki a népzenekutatás mellett meghatározó tevékenységet fejtett ki a zenepedagógia és a nemzetközi kultúrdiplomácia terén is. Életében -- főként Franciaországban -- a nála egy évtizeddel idősebb Bartókkal és Kodállyal együtt úgy emlegették, mint „a három nagy magyar" egyikét. A kommunizmussal való szembenállása miatt műveit itthon 1948 után alig játszották, viszont 1955-ben -- első magyar zeneszerzőként -- a Francia Akadémia tagjai közé választották. Egyéni arculatú életművét az utóbbi évtizedekben kezdik újra felfedezni.

A március 16-án megnyíló kiállítás célja, hogy értékes, csak nehezen hozzáférhető dokumentumok bemutatásával felvillantson néhány fontos momentumot a zeneszerző Lajtha életútjából. A kiállítás több mint hatvan dokumentumot mutat be, főként fényképeket, leveleket, kéziratokat, műsorlapokat, kottaborítókat. A kiállítás anyagát Solymosi Tari Emőke zenetörténész válogatta, aki több mint két évtizede foglalkozik Lajtha László zeneszerzői munkásságával.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett az esti Lajtha koncert karmestere Kocsár Balázs és Csonka András, a MŰPA operatív vezérigazgató-helyettese.

Interjút készített: Szabados Julianna. Megjelenik a Közéleti Gazdasági Krónika magazinban.

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...