Loading...

Op doorreis - Marken

2,328 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Oct 17, 2010

Vanaf de dertiende eeuw vormt Marken een eiland in de Zuiderzee (nu het Markermeer) waar monniken uit het Friese klooster Mariëngaarde zich vestigden. Zij leefden van de landbouw en veeteelt. Dijken moesten hen tegen het water beschermen.

Maar er bleven dijkdoorbraken, het zoute water hield grip op het land en dus gingen de Markers zich toeleggen op de visserij. Totdat de Afsluitdijk hier in 1932 een einde aan maakte. In 1957 was Marken helemaal eiland af, toen de dijk voltooid werd met het vasteland.

Gelukkig vind je op Marken nog klederdracht, houten huizen op palen en oude werven, kunstmatige verhogingen waarop wordt gewoond. Nog hangt de was in het touw gedraaid, zodat er geen wasknijper aan te pas komt. Staat het Paard van Marken op haar vooruitgeschoven plek, als markante vuurtoren, nog steeds een baken in zee.

Nog wandel je door de oude buurtschappen die soms nog los van elkaar liggen. De Havenbuurt, de Kerkbuurt en Kets. Of over de Grotewerf, de Moeniswerf en de Rozewerf. Het kan allemaal nog op doorreis door Marken.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...