Loading...

Improvizáció / kompozíció - kortárs-tánc Grecsó Zoltánnal

6,355 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 11, 2015

A Willany Leó Improvizációs Táncszínházban öt éve figyelem azt az improvizációt, ami teljesen szabadon, megkötések nélkül jön létre. Én sosem irányítottam direkt módon kívülről, csak belülről egyengettem az útját. Ez idő alatt egyszer sem éreztem, hogy ha konceptuális stukturizált improvizációk vennék a szabadtánc élményét, az érdekesebbé tehetné az előadásaikat.

Az évek folyamán létrehoztam azt az improvizációs gyakorlatsorozatot, amely az amatőrt és a profit is egyaránt rávezeti a koreográfusi eszközöknek a momentumban való reflexszerű alkalmazására, és ezt készséggé mélyíti.

A gyakorlat többrétű, de végtelenül egyszerű.

Az első fázis a helyváltoztatás és az akciók (az egyszerűség kedvéért, akciónak nevezem, ha bármit teszünk, vagy nem teszünk az improvizációs közegben) tisztaságával, milyenségével foglalkozik. A második fázis a ritmussal, a harmadik a fókusszal, a negyedik pedig a legegyszerűbb kompozíciós elemekkel, a repetícióval és a kontra-repetícióval egészül ki. A legegyszerűbb kompozíciós gyakorlat elsajátításának segítségével épül fel végül a kompozíció számtalan lehetőségének megismerése, párhuzamosan a koreográfusi eszközök momentumban történő alkalamzásának gyakorlásával. A megtárgyaltakat mindig számokhoz kötöm, hogy rögtön tudjam emlékeztetni az improvizálókat figyelmük vakfoltjaira.

A kompozíció folyamányaképpen szükségszerűen foglalkozunk a tér használatával és annak jelöléseivel. Ezek után a szóló és a kar viszonyával, majd a testtel, mint szenográfiai elemmel dolgozunk. Foglalkozunk még ezután az akciók szabadon hagyásával és a manipuláció fogalmával. Ezekhez a gyakorlatokhoz folyamatosan kapcsolódik, és azoknak nagyon fontos része a kommunális figyelem.

Ezután szintén elkerülhetetlen a kontakt és kompozíciós együtt-táncolások opcionális lehetőségeinek megtárgyalása.

Ez a váz egyszerű és primitív, mégis nagyon nehéz mindezekre figyelni, amikor végre a táncos szabadon azt teheti, amit csak akar.

Végezetül pedig a minőségkeresés fázisa zajlik, mellyel a táncművészek mozgásminőségeit igyekszem gazdagítani. A cél: minél több színt megtanítani a táncosoknak, amelyekkel érdekesebb előadókká válhatnak.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...