Loading...

De Wasstraat #12 - Data vrijheid, Mobiel en boeken

272 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on May 18, 2012

Bekijk http://wasstra.at/012 voor nog meer content!

Geen zin in een lange film? Bekijk de prettige samenvatting, Kant B, of bekijk de clips, per onderwerp. Dit behandelen we allemaal:

Vrijheid

Deze aflevering is opgenomen op 4 mei, dodenherdenking. Een van de redenen waarom het relatief eenvoudig was om Joden op te pakken tijdens te tweede wereldoorlog was omdat de overheid van alles over iedereen had opgeslagen. De bezetter kreeg een kant en klare administratie voorgeschoteld. De les die we daaruit zouden moeten leren is dat je overheden en diensten moet kunnen vertrouwen als je ze jouw data geeft. Kan dat wel?

Oude filmpjes

De publieke omroep heeft een gigantisch archief van beeldmateriaal en het is bezig om dat allemaal toegankelijk te maken via het internet. Een prachtig initiatief natuurlijk maar hoe zorg je er voor dat mensen precies die ene Film van Ome Willem kunnen vinden?

Licenties

Welke licentievorm zou ons werk moeten hebben? Het is nu een redelijk restrictieve creative commons licentie maar Vasilis denk er de laatste tijd over na om al zijn dingen in het publieke domein uit te geven. Niet alleen zodat iedereen er lekker mee kan doen wat hij of zij wil, vooral zodat mensen toegang blijven hebben tot de content: het blijkt dat enorm veel boeken van voor 1930 worden uitgegeven en gelezen terwijl er bijna geen boeken worden uitgegeven die daarna zijn gepubliceerd. Copyright zorgt er voor dat je ongelezen en dus onbekend blijft.

Telefonie

Telefoonaanbieders zijn gek. In plaats van diensten aanbieden die mensen willen gebruiken, proberen ze voor zo veel mogelijk geld allemaal onzin aan te smeren waar je juist niet op zit te wachten. Als de belangrijkste dienst van een bedrijf er uit bestaat om zo veel mogelijk winst te genereren voor de aandeelhouders dan is het mis. En het is ernstig mis met de telefoonbedrijven. Robert Gaal heeft besloten een bedrijf te beginnen wat hier iets aan gaat doen. Wat precies is nog niet helemaal duidelijk maar het is nu al tof.

Verder

Verder hebben we het nog over aantekeningen in de kantlijn van boeken, een ontoegankelijke bron van kennis die tegenwoordig toegankelijk gemaakt kan worden dankzij e-readers, over angstige uitgevers die DRM niet begrijpen, over een veranderende realiteit: zijn papieren foto's nog wel echter dan foto's die online staan? En over veel en veel meer.

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...