Loading...

SVO Rijswijk, Generation Food, Generation Food Kwartet

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Premiered Dec 20, 2019

Titel: Generation Food
Opleiding:
Generation Food SVO- vakman ondernemer.
Leidinggevende team/project/afdeling MBO Niveau 4.

Voor de huidige generatie hebben wij een introductieles ontwikkeld over voedselverspilling.
Hierbij hebben wij een kwartetspel ontwikkeld wat kan bijdragen aan de bewustwording van de
kinderen. Dit spel heet “het Genaration Food kwartet”.
Tijdens het brainstormen kwamen wij op verschillende aannames, voedselverspilling is een groter probleem dan wijzelf dachten. We kwamen er achter dat we allen van mening waren, dat een deel van de oorzaak van voedselverspilling ligt aan opvoeding. De jeugd van tegenwoordig is veel bezig met de mobiele telefoon. Hierdoor kwamen we uit op het ontwikkelen van een app of QR code op bv. een pak yoghurt welke je doorverwijst naar een filmpje dat je laat zien hoe je de laatste restjes uit het pak krijgt.
Deze aannames hebben we besproken met onze docenten en met een werknemer van Schuttelaar & Partners, een advies- en communicatiebureau op het gebied van duurzaamheid. Door in gesprek te gaan met hen over onze aannames hebben we inzicht gekregen en nogmaals besproken wat voor oplossing wij wilden aandragen. Zo zijn we uiteindelijk op het idee gekomen om een kwartet te ontwikkelen en hiermee langs te gaan bij basisscholen om het voedselverspillingsprobleem bij deze generatie spelenderwijs onder de aandacht te brengen.
Om een kwartetspel te maken was er geld nodig. Wij hebben de directeur van SVO benaderd Karel de Leest, en gevraagd om een budget om dit in gang te zetten. Hij bleek enthousiast en heeft een budget beschikbaar gesteld om de eerste druk van het kaartspel te kunnen realiseren. We hebben aangegeven dat we als onderwijsinstelling op het gebied van voeding een voorbeeldrol moeten vervullen, waardoor Karel de Leest aangaf hier graag de naam van onze onderwijsinstelling aan te verbinden. Generation Food! Kinderen zijn op jonge leeftijd beïnvloedbaar. Dus willen wij kinderen informeren over voedselverspilling en maken wij hen ervan bewust dat het een groot probleem is. Deze kinderenvertellen dit door en nemen dit mee.
Doordat de kinderen bewust worden, worden de ouders van deze kinderen zich hier ook bewust van. Ze gaan efficiënter boodschappen doen en geven minder uit. Ter promotie en introductie van het voedselverspilling kwartet bieden we een introductieles aan..
De bedrijven waar wij mee willen samenwerken zijn, supermarkten omdat wij willen dat zij het kwartet gaan uitgeven net zoals bv. moestuintjes en minies. Het ministerie van onderwijs omdat wij willen dat het lesprogramma op meerdere scholen wordt gegeven. Het voedingscentrum omdat zij ons advies kunnen geven over andere kwartetspellen voor bv. andere leeftijden.
Mies: deze Challenge was een stuk complexer dan ik dacht, voedselverspilling is een groot probleem. Het heeft me bewust gemaakt. Samenwerking was erg belangrijk bij deze Challenge, ik heb geleerd hoe je dingen moet aanpakken en wat er beter zou kunnen..
Kathy: voor dat ik aan deze challenge begon had ik me nooit verdiept in voedselverspilling. Ik ben erachter gekomen dat het een veel groter probleem is. Ik heb door deze challenge geleerd om creatief te denken en samen te werken. Ik ben trots op wat we neergezet hebben als klas en wat we bereikt hebben tot nu toe.
Lotte: Dit was nog eens een uitdaging, ik wist niet waar we aan begonnen. Het klonk allemaal zo gaaf, maar wat hebben wij hier veel werk aan gehad. We hebben zoveel dingen geleerd en uitgevonden, zoals creatief denken en samenwerken ook al had iedereen een ander idee. We hebben nu hetzelfde beeld en willen iets aan het probleem doen. kortom,ik had het voor geen goud willen missen.
Janwillem : Deze opdracht was moeilijker en complexer dan ik dacht. In het begin vond ik het lastig. Eerst hadden we een app in gedachten maar we wisten niet waar we moesten beginnen. Uiteindelijk kwamen we tot een spel, dat maakte ons enthousiast en we kregen gaandeweg een duidelijk beeld. In deze opdracht heb ik meer geleerd over het voedselverspilling probleem en hoe complex het is. Daarom ben ik trots dat we samen een goed idee hebben ontwikkeld waar we keihard aan gewerkt hebben.
Aniek: Deze opdracht overviel mij. Ik wist niet waar en hoe ik moest beginnen. Toen we begonnen met brainstormen kregen wij een concreet beeld van wat we wilde gaan maken. Ik had nooit echt stil gestaan bij het voedselverspillings probleem. Nu wij er een aantal weken bezig mee zijn geweest ben ik er veel bewuster van geworden wat voor een groot probleem het eigenlijk is. Ik ben enorm trots op wat wij met elkaar hebben neergezet en ontwikkeld hebben. We hebben er hard aan gewerkt.

Comments are turned off
Chat Replay is disabled for this Premiere.
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...