Loading...

ANT/OR - Radio 2 - FuX-app genereert muziek in de stijl van Bach, Beethoven en Haydn

299 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 23, 2013

App componeert muziek in de stijl van Haydn, Beethoven en Bach (21/02/2013)
Universiteit Antwerpen laat je luisteren naar een eindeloze stroom automatisch gegenereerde muziek
FuX app componeert muziek in de stijl van Haydn, Beethoven en Bach

Ben je een componist op zoek naar ideeën? Of luister je gewoon graag naar muziek? Onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen ontwikkelden een Android app die een oneindige stroom van klassieke muziek componeert en afspeelt in de stijl van een bepaalde componist.

Dorien Herremans, Kenneth Sörensen en David Martens (Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen) ontwikkelden een systeem dat een ononderbroken stroom van klassieke muziek genereert. De muziek volgt de strikte regels van contrapunt, een muzieksysteem dat in de 17de eeuw ontwikkeld werd en dat aan de basis ligt van de hedendaagse westerse muziek. De gebruiker van het systeem kan bovendien instellen in welke mate de muziek kenmerken van drie bekende componisten moet bevatten. Bach, maar met een vleugje Haydn? 50% Beethoven en 50% Bach? Elke combinatie is mogelijk.
Door een grote collectie van bestaande muziekstukken te scannen, werden de stijlkenmerken van drie componisten geëxtraheerd. Op basis hiervan werd een model opgesteld dat toelaat om muziekstukken te classificeren per componist. Dit model werd vervolgens geïntegreerd in een complex algoritme dat contrapunt-muziek genereert volgens de regels van deze muziekstijl, maar met de kenmerken van de componisten.
Volgens de onderzoekers heeft dit systeem vele toepassingen. "Het kan een hulpmiddel zijn voor componisten die naar inspiratie zoeken, of een eindeloze stroom van muzak voor liften en hotellobby's", legt Dorien Herremans uit. "Van klassieke muziek is het bovendien bekend dat het goed is voor de hersenontwikkeling van baby's. De app kan dan ook gebruikt worden om baby's in slaap te sussen zonder dat de ouders duizenden malen aan hetzelfde riedeltje blootgesteld hoeven te worden."
De naam van de applicatie verwijst naar Johan FuX, de 17e eeuwse componist die beschouwd wordt als een van de grondleggers van de contrapuntstijl.
De app is beschikbaar als Open Source software (gratis dus) in de Google Play Store (https://play.google.com/store/apps/de...) en kan eenvoudig op elke Android smartphone of tablet geïnstalleerd worden.

Meer info: http://antor.ua.ac.be/FuX

Loading...


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...