Loading...

Seminarie om "En smak av Söderhamn" på Cfl 18 april 2012

129 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on May 31, 2012

Grundaren av varumärket smakriket Jämtland, Per-Åke Wahlund, från Östersund gästföreläser på CFL i morgon onsdag under Framtidsveckans programpunkt "En lokal smak av Söderhamn".
Seminariet handlar om framtidens mat inom skola och äldreomsorg, med fokus på de lokala leverantörernas möjligheter i den offentliga upphandlingen!
I Jämtland har Per-Åke Wahlund lyckats etablera ett framgångsrikt samarbete mellan producenter, grossister och restauranger. Tillsammans hjälps de småskaliga producenterna åt att marknadsföra och sälja jämtländska råvaror.

Per-Åke blir inspiratör i Söderhamn och ett exempel på hur man kan jobba för att knyta ihop olika aktörer i ett framgångsrikt koncept.

Det är kostchef Sonia Persson och miljöstrateg Margareta Örn-Liljedahl som tagit initiativ till seminariet i Söderhamn. Målet är att deltagarna ska lära känna kedjan från jord till bord.
Vilka är "kedjan" för mat från kommunens kök?
Hur ser framtiden ut för lokala matproducenter?
Lokala leverantörer, blivande lokala leverantörer, LRF, grossister, transportörer, politiker, kostens personal, barn och utbildningsnämnden, omvårdnadsnämnden. Kostchef Sonia Persson och Michael Karzmierczak från Inköp Gävleborg medverkar.

Ett seminarium som gav mersmak
Visst har de småskaliga livsmedelsproducenterna en möjlighet på såväl den privata som den offentliga marknaden i Söderhamn. Om det råder ingen tvekan. Seminariet En smak av Söderhamn gav svar på tal.
Ett 30-tal grossister, producenter, leverantörer, LRF, inköp Gävleborg, tjänstemän och politiker kom till CFL i onsdags för att diskutera och debattera de småskaliga livsmedelsproducenternas framtid.
Initiativet till seminariet i Framtidsveckan togs av Söderhamns kommuns kostchef Sonia Persson och miljöstrategen Margareta-Örn Liljedahl, uppbackade av LRF Söderhamn med Sven-Ulrich Olsson i spetsen för 513 medlemmar:
- Vi tror att de lokala producenternas möjligheter ökar om de hittar in i nätverkskedjan från jord till bord. Den här dagen har vi fått lära känna varandra, vilket är ett viktigt steg framåt om de lokala producenterna ska nå målet att komma ut bättre på markanden, säger initiativtagarna.

Det strök alla närvarande under på.
Ökad efterfrågan på lokalproducerat är ett faktum.
Goda exempel som potatisodlaren Anders Andersson berättade hur han lyckats nå fram i de offentliga upphandlingarna och hur han lyckats expandera sin verksamhet med basen i Hög utanför Hudiksvall.
- Någon har sagt att jag är länets största potatisodlare, jag skulle själv beskriva mig som länets tokigaste...för det handlar om att våga tro på det man gör, att stå på och se möjligheterna att få ut sina produkter.

Anders Andersson levererar idag potatis till många kommuners skolor och äldreboenden. Precis som till lokala handlare.
För ett antal år sedan köpte Anders upp de anrika grossistföretaget Mickelssons partihandel och började köpa in kaffe, grönsaker och bröd, med mera, som han sedan distribuerar till kunderna.
- Jag ställer gärna upp och hjälper er som vill med försäljning och distribution, sa Anders Andersson.

Inköp Gävleborg, som gör de offentliga upphandlingarna i länet, välkomnar flera lokala producenter i anbudsförfarandet.
Lokala handlare bekräftade också att medvetenheten ökar bland konsumenterna, och att allt fler frågar efter lokalproducerat. Men det är inte bara, bara. Det krävs ganska mycket för att bli godkänd av livsmedelsverket och för att det ska bli lönsamhet i leden för att komma ut på den större marknaden.

Inspiratören Per-Åke Wahlund från Ås utanför Östersund visade med all önskvärd tydlighet att det går att åstadkomma mycket. Själv är han pappa till varumärket Smakriket Jämtland som blivit en nationell succé och som numera ägs av grossistföretaget Martin&Servera.

Tillsammans hjälps de småskaliga producenterna åt att marknadsföra och sälja jämtländska råvaror. Samarbetet mellan producenter, grossist och restauranger gav ett jättelyft. Jämtländska råvaror säljs som aldrig för och når många butikshyllor ute i landet.

Smakrikets meny finns bland annat på Grand Hotel i Stockholm. Smakriket Jämtland har skapat tillväxt och gett orter som Skärvången och Kall ökad sysselsättning.

Nu är första steget taget i Söderhamn till att knyta ihop ett nätverk. Det var också den gemensamma uppfattning som de medverkande aktörerna uttryckte i den avslutande paneldebatten, att hålla gnistan vid liv och ta den lokala maten i regionen vidare till nya utvecklande nivåer.

Foto och redigering
Reza Barzanjeh RC Reportageteam
© Osmo Savikko Filmteam Söderhamn
Medieverkstan

Comments are disabled for this video.
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...