Loading...

Fahrudin Radoncic - Dragon of Bosnia

6,561 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 1, 2010

Fahrudin Radončić, utemeljitelj lista "Dnevni Avaz", rođen je 24. maja 1957. godine u Podgorici, Crna Gora. Sa 19 godina postao profesionalni novinar. U dobi od 23 godine bio je najmlađi glavni i odgovorni urednik jednog republičkog lista u bivšoj SFRJ.
1988. godine smijenjen je s mjesta izvršnog sekretara, jer je tadašnju politiku Slobodana Miloševića javno okarakterizirao fašističkom i zločinačkom, zbog čega je dobio otkaz, a potom bio i sudski gonjen.
Godinu kasnije počeo je raditi kao novinar - analitičar zagrebačkog sedmičnika "Danas". Tiraž tog sedmičnika, koji se snažno zalagao za suverenost bivših jugoslavenskih republika, a protiv politike Slobodana Miloševića ili Franje Tuđmana, bio je i do 300.000 primjeraka.
Godine 1990. Radončić objavljuje knjigu o neminovnosti suverenosti Kosova pod nazivom "10.000 dana robije

1991. godine Radončić osniva svoju kompaniju i izdavačku kuću "Avaz". U periodu agresije na BiH, od 1992. do 1993. godine bio je pripadnik Armije BiH. U oktobru 1993. godine, kao vid kulturnog otpora unutar opkoljenog Sarajeva, pokrenuo je sedmičnik "Bošnjački avaz", u čijem se prvom broju, od 15. septembra 1993. godine, u autorskom tekstu snažno suprotstavio podjeli BiH i pravljenju "bošnjačke republike".
Godine 1995. Radončić pokreće "Dnevni avaz", koji već 15-tu godinu ima apsolutno najveću prodaju među novinama u BiH. "Dnevni avaz" se prodaje prosječno u 50.000 primjeraka, a njegov internet portal otvara u prosjeku 100.000 ljudi dnevno.
Od 1995. do danas, Radončić je pokrenuo slijedeće novine: Politički magazin "Global", reviju "Azra", sedmičnike "Express" i "Sport", te još desetak drugih specijaliziranih izdanja, a vlasnik je i TV "Alfa".

Godine 2000. Radončić je napravio jednu od prvih zgrada u poslijeratnom Sarajevu, na Alipašinom polju, gdje je sadašnje sjedište Hypo Alpe Adria banke. 2004. godine Radončić gradi izuzetno vrijedan arhitetktonski objekat - sadašnji hotel s pet zvjezdica "Radon Plaza", u sklopu kojeg je sagrađen i prvi rotirajući restoran u regionu.
2007. godine za te zasluge Radončić dobija javno priznanje Kantona Sarajevo. 2009. godine Radončić završava gradnju tornja "Avaz Twist Tower" od 40 etaža, koji sa visinom od 175 metara predstavalja izuzetno građevinsko i arhitektonsko dostignuće i već je velika turistička atrakcija Sarajeva.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...