Loading...

Trailer Mephisto - Toneelgroep Maastricht

3,770 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Dec 2, 2011

Toneelgroep Maastricht speelt Mephisto naar de roman van Klaus Mann, een aangrijpend verhaal over de mens die verstrikt raakt tussen ambitie en geweten.

Mephisto is te zien in de Nederlandse theaters van 14 december 2011 tot en met 23 februari 2012. Een regie van Arie de Mol, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht.

Mephisto is gebaseerd op de beruchte roman van Klaus Mann uit 1936, waarin een steracteur tijdens de opkomst van het Nazi-regime verstrikt raakt tussen zijn carrière en geweten. Erik-Ward Geerlings maakte er voor Toneelgroep Maastricht een nieuwe en ijzersterke toneelbewerking van.

Duitsland, jaren '20. Na 'de grote oorlog' ontwikkelt de mens weer geloof in de toekomst. Op allerlei gebieden worden grenzen overschreden en het culturele leven bloeit als zelden tevoren. Het stadsgezelschap van Hamburg vaart mee op de stroom van nieuwe mogelijkheden, onder aanvoering van hun grote acteertalent Hendrik Höfgen. Als in 1933 Hitler de macht grijpt, ontvluchten velen het land of 'verdwijnen' gewoonweg, maar voor Höfgen gaan de deuren juist open. In ruil daarvoor speelt hij door het Nazi-regime voorgeschreven repertoire, zoals Goethe's Faust, waarin hij jarenlang excelleert in de rol van de duivel Mephisto. Höfgen denkt op die manier van binnenuit een tegengeluid te kunnen laten horen, maar kan nauwelijks voorkomen dat hij langzaam maar zeker troetelkind en speelbal wordt van de politieke macht.

Theatrale speelsheid en muzikaliteit gekoppeld aan inhoud, dat is waar Toneelgroep Maastricht voor staat. Arie de Mol maakt met zijn hecht spelersensemble van Mephisto een actuele theaterervaring. Laat je in politiek woelige tijden je stem horen en je ware gezicht zien? Of steek je je kop in het zand? En wat is de plaats van een kunstenaar daarin?


naar de roman van: Klaus Mann
regie: Arie de Mol
bewerking: Erik-Ward Geerlings
spel: Olaf Malmberg, Hans Trentelman, Lore Dijkman, Kathrin Gramelsberger, Freek den Hartogh, Martijn van der Veen, Jessie Wilms, Bram De Win
decor en kostuums: Theo Tienhooven
licht: Gé Wegman
dramaturgie: Mart-Jan Zegers
liederen: Jef Hofmeister
muziek: Ruud van der Pluijm
choreografie: Kathrin Gramelsberger

trailer: Huub Laurens

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...