Loading...

Verleden van Groningen (7/8) [26-11-2008] - RTV Noord

5,438 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jun 20, 2013

Achtdelige serie waarin de historie van de provincie uitvoerig wordt belicht, vanaf het ontstaan tot het heden. Het programma is onderdeel van de manifestatie Verleden van Groningen.

De industriele revolutie verandert niet alleen de arbeidsomstandigheden van arbeiders. Door de massaproductie wordt de markt overspoeld met goedkope producten, die ook binnen het bereik van de arbeiders komen. In Groningen ontstaat een bloeiende confectiefabricage die eigen ontwerpen maakt: de stijl van Groningen. Ook de mobiliteit neemt door de motorisering van het verkeer snel toe. En voor wie de bus en tram te duur is, is er altijd nog de Fongers-fiets.

Toch is het niet alles goud dat blinkt. Als in 1929 de Amerikaanse beurs ineenstort zijn de gevolgen ook in Groningen voelbaar. Iets van die somberheid is ook terug te vinden bij een bekende Groningse kunststroming: De Ploeg. Hun aanvankelijk frisse en levenslustige expressionistische kunst verliest aan zeggingskracht.

De sombere crisisjaren worden gevolgd door de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het dagelijks leven gewoon voortgaat, speelt zich voor de ogen van de Groningers menig drama af. De Folkingestraat in de stad, ooit het rijk van de joodse medeburgers, wordt stil en verlaten.

Presentatie: Roel Dijkhuis.

Bezoek ook onze website: http://www.rtvnoord.nl/

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...