Loading...

Een Vandaag: Is er nog privacy in Nederland?

10,897 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 13, 2009

Een Vandaag 3 februari 2009: Is er nog privacy in Nederland?
Of we nu mobiel bellen, mailen of sms-en: al onze gegevens worden opgeslagen en gedurende een half jaar bewaard. Voornaamste reden: bestrijding van criminaliteit en aanpak van terrorisme. Als het aan het Kabinet ligt wordt die bewaartermijn verlengd tot een jaar. Deskundigen vrezen voor een toenemende aantasting van onze privacy.

De wetgeving voor het bewaren van al onze email- en telefoongegevens staat deze maand op de agenda van de Eerste Kamer. Maar er staat nog meer wetgeving op stapel die onze privacy onder druk zet. Zoals: de nieuwe paspoortwet, waarin onder meer het opnemen van vingerafdrukken in ons paspoort geregeld wordt en het invoeren van de zogenaamde slimme energiemeter, waarmee ons energiegebruik -per kwartier- vastgelegd gaat worden. Ook het Elektronisch Kind Dossier, waarin de gegevens van alle kinderen in Nederland voortaan digitaal bewaard gaan worden, en het Elektronisch Patiƫnten Dossier, waarin de medische gegevens van alle Nederlanders staan, hoeven alleen nog langs de Eerste Kamer om als wet ingevoerd te worden.

De strijd tegen het terrorisme heeft daarmee ook een keerzijde: ons recht op privacy is steeds minder vanzelfsprekend. Of we nu geld overmaken, bellen, emailen, gebruik maken van een zoekmachine of een vliegreis maken, al onze gegevens worden op grote schaal door bedrijven maar vooral door de overheid opgeslagen. Wie beschermt ons tegen deze verzameldrift van overheid en bedrijfsleven? Kunnen we nog uit het blikveld van Big Brother blijven?

Geen enkel beveiligingssysteem is immers waterdicht, zo bleek vorige week maar weer eens toen hackers de database van de banenzoeksite Monsterboard.nl kraakten. Persoonsgegevens van een groot deel van de 75 miljoen gebruikers liggen nu op straat. Ook Nederlandse gebruikers zijn mogelijk de dupe.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...