Loading...

Kognitivt Skjema - Arv av foreldrenes traumer.

3,542 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 27, 2014

Hva har alle disse til felles?
- sakkyndige/barnevern som utelater faktainformasjon?
- narsissister/psykopaters rigide selvoppfatning?
- autoriteter som bevisst hindrer faktum?
- fordommer, forutintatthet og justismord?

De har store vansker med å korrigere en eksisteredne oppfatning av et saksforhold!

Hvorfor? Fordi de har problemer med å korrigere sine kognitive skjema, med andre ord : grove tankefeil.

Her beskrives hva et kognitivt skjema er, dets struktur og fungering, samt proteindannelsen som er av betydning for et slikt skjemas fungering og for dannelsen av hukommelse.

Beskrevet er også methyleringsprosessen som er av betydning for å forstå hvordan barn kan arve foreldres traumer. Dette er viktig for å forstå hvordan barn skades av å vokse opp med narsissister, psykopater og andre personlighetsforstyrrede mennesker. Men det er også viktig for å forstå at tidligere barnehjemsbarns traumer i barnevernet kan påvirke deres barns utvikling. En følelse av skam kan overføres fra den ene generasjon til den andre. Det gjelder selvfølgelig all annen adferd og psykiske problemr, like mye som det gjelder motstandsdyktighet til slike negative trekk. Det er viktig å være oppmerksom på at det er ikke trekket som så, men lavere terskel til at det aktiveres, som arves slik det er vist ved methylbeskrivelsene. Man kan si man arver økt sårbarhet, for eksempel for skam, krenkbarhet, aggresjon, sosial tilbaketrukkenhet, schizofreni, depresjon osv. Så blir det miljøpåvirkningene som avgjør om de enkelte trekk utvikles.

Økt forståelse av kognitive skjema, forståelse av hvor og hvordan hukommelse lagres, og hvordan barn kan arve sine foreldres traumer gir økt forståelse for hvorfor psykopater, narsissister og andre personlighetsforstyrrede mennesker er skadelige for barns oppvekst. Depresive foreldre skader således ikke bare barnet utifra sin adfed, men også gjennom arv. MEN, slike genetiske anlegg fordrer et miljø som trigger disse gener i barnet.

Forståelse av kognitive skjema bidrar også til å forstå hvorfor sakkyndige psykologer lar seg manipulere i møte med narsissistisk forstyrrede foreldre, hvorfor domstolene slavisk følger de sakkyndiges råd, hvorfor dødligheten blandt barnevernsbarn er så høy, hvorfor barnevernsbarn kommer så dårlig ut tross påstander om at de får hjelp. Forutintatthet handler i høyeste grad om at kognitive skjema har liten evne til akkomodasjon, tilpasning til nye innformasjoner. Fordomemr bygger i stor grad på vansker med å korrigere skjemaer.

Narsissisters rigide adferd, "my way or the high way" bygger på liten even til å korrigere skjemaer, fordi slik korreksjon er knyttet til skam, traumer og negative opplevelser. Hvis hele selvbildet ditt er bygget på grandiose kognitive skjema, og vonde emosjoner oppstår når de utfordres, så får man et typisk psykologisk forsvar av disse skjema.

Fremstillingen bygger på forskningsartikler.

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...