Loading...

V. Halászi Nyári Fesztivál - 2014.

1,539 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Nov 6, 2014

V. Halászi Nyári Fesztivál - 2014.

Halászi községről:
Halászi Mosonmagyaróvártól 4 km-re fekszik a Mosoni-Duna partján, a Szigetközben. Méltón mondhatjuk a Szigetköz kapujának, hiszen a Mosonmagyaróvárt Győrrel összekötő út forgalma itt lép át a Dunán, mint ősidők óta fontos átkelőhelyen. Lakossága 3067 fő.
A községhez tartzozik közigazgatásilag a szomszédos Arak település 170 lakossal. Halászi közigazgatási területe 3645 ha, ebből belterület 243 ha, ipari terület 25 ha.

Éghajlata mérsékelten hűvös, száraz. A napsütéses órák száma évi 1900 óra körül van. Az évi középhőmérséklet 10 C. Legmagasabb napi hőmérsékletek átlaga 33,5 C, a legalacsonyabb -16 C. Az évi csapadék 590 mm.

Halászi a Duna-ágak közötti kimagasló földön letelepült halászbokrokból alakult halászfaluvá, feltehetőleg a XIII. században. Lakói a király udvar halszállítói voltak, 1557-ig királyi zálogbirtok volt, majd az óvári várhoz tartozóan a Habsburgok lettek az urai. Első okleveles említései a XIV. századból valók.
Arak község első okleveles említését 1413-ból ismerjük. Neve feltehetően az árok szóból ered.
Halászi a XVI. Sz. elejére mezővárossá fejlődött. Ekkor adományozták a zöld viaszú pecsét használati jogát is, ami különös kegy jele volt. 1529 után elterjedt a református vallás. 1616-ban Samarjai Máté Jánost választották lelkésznek, 1622-től 1652-ig, haláláig volt a Duna-melléki Egyházkerület püspöke, így Halászi püspöki székhely volt ekkor. 1777-ben szentelik fel az új barokk stílusú templomot, melyet Mária Krisztina főhercegnő építtetett. A templom védőszentje Szt. Márton, freskóit Maulbertsch-tanítványok festették. A templomon kívül még műemlékként két oromfalas paraszt barokk lakóház van a faluban.
A község 1992-ben egy ritka katasztrófát élt át, hídja baleset következtében leszakadt.

A község lakossága napjainkban folyamatosan gyarapszik. A település vonzereje a nyugodt környezet, a Mosoni-Duna közelsége.

Évi rendszeres rendezvények: Bábfesztivál, Szigetközi Hal és Vadfőzőverseny és Falunap, Szigetköz Lovastalálkozó, Bertóké Napok, Márton-napi búcsú, Adventi hangverseny.

Egyesületek: Hagyományőrző, Vegyes kar, Tűzoltó, Lovasbandérium, Galambász, Németjuhász kutyaklub, Vöröskereszt, Sportegyesület.

Testvértelepülések:

Fél /Tomasov/ SK
www.tomasov.sk

Berg A
www.gemeindeberg.at

Tibód RO
www.tibod.ro


Videót készítette:
www.xm-pictures.hu

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...