Loading...

Margit Mayer : Contradictions of contemporary urban activism

722 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jun 18, 2014

*** MaMa, Zagreb @ 17.06.2014 ***

___ uvod : Tomislav Tomašević [00:00 - 01:55]
___ predavanje : Margit Mayer [01:55 - 55:20]

--- o predavanju ---
Predavanje je prvo podcrtalo neke od implikacija neoliberalizacije po razvoj i politiku gradova. Polazeći od tih pretpostavki, predavanje je predstavilo neke od društvenih sukoba i borbi koji nastaju oko tih procesa urbane transformacije te detektiralo specifične izazove s kojima se te borbe suočavaju. Kako se gradovi pokušavaju tržišno pozicionirati i brendirati u procesu međusobne konkurencije, tako u njima izbijaju sukobi i borbe oko nestajanja priuštivog i javnog urbanog prostora i zajedničkih dobara, borbe protiv istiskivanja i marginalizacije osjetljivih skupina te borbe za pravo da se gradsko okruženje oblikuje u skladu s potrebama ljudi. Nekim skupinama i pokretima, primjerice skvoterima i kulturnim aktivistima, pogoduju takozvane politike kreativnog grada, koje su važan dio današnjih strategija urbanog rasta vođenih tržišnim natjecanjem. Istodobno, marginalizirane pokrete koji artikuliraju potrebe i zahtjeve siromašnijih i stigmatiziranih stanovnika grada lokalne vlasti izlažu represivnim mjerama i mjerama štednje. I jedan i drugi skup strategija lokalnih vlasti ima raslojavajuće učinke, čak i unutar pojedinačnih skupina na koje ciljaju. U cilju djelotvorne politike otpora i jačanja savezništva u izgradnji alternativnog grada, potrebno je prepoznati i analizirati ta postojeća proturječja između različitih pokreta.

--- o Margit Mayer ---
Margit Mayer je istaknuta njemačka politologinja i sociologinja grada. Od 1990. do umirovljenja predavala je komparativnu i sjevernoameričku politiku na Freie Universität u Berlinu. Profesorica je na Centru za metropolitanske studije na Tehničkom sveučilištu u Berlinu. U svom istraživačkom radu bavi se komparativnom politikom, urbanom i socijalnom politikom te društvenim pokretima. Objavljivala je radove o različitim aspektima suvremene urbane politike, urbanoj teoriji, restrukturiranju (socijalne) države i društvenim pokretima. Suautorica je monografije Nonprofits in the Transformation of Employment Policies (2004) te suurednica zborikâ Urban Movements in a Globalising World (2000), Cities for People not for Profit (2013) i Neoliberal Urbanism and Its Contestations (2013). Trenutno radi na monografiji o urbanim društvenim pokretima i državi.

--- o seriji predavanja Program kapitalističkog grada --
Predavanje Margit Mayer drugo je u seriji predavanja "Program kapitalističkog grada" - u organizaciji Grupe22 i Multimedijalnog instituta - koja preispituje ulogu grada, organizacije života u njemu i urbanih politika u reprodukciji suvremenog kapitalizma i izazovima pred koje to stavlja antisistemske pokrete koji svoje ishodište nalaze na terenu grada.

http://mi2.hr/2014/06/margit-mayer-pr...

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...