Loading...

Da li geni imaju nacionalnost?

4,188 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 28, 2013

Da li geni imaju nacionalnost?
Centar za promociju nauke

Uporedo sa novim spoznajama, DNK tehnologije otvaraju i nova pitanja, od kojih su neka posebno popularna na Zapadnom Balkanu. Naime, mediji poslednjih godina učestalo prenose nepotpune, a ponekad i sasvim netačne informacije o tome od kojih drevnih etniciteta potiču savremeni narodi, što može izazvati gotovo dramatične posledice. Međutim, da li se zaista, uz gensko nasleđe svakog pojedinca, u genetičkom vremeplovu vide i današnje političke grupe kao što su narodi ili nacije?

Polazeći od ideje o širenju naučne pismenosti i znanja dostupnog za sve, Centar za promociju nauke (CPN) u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom, u petak, 19. aprila, u 18 časova, u Velikoj sali SKC-a, organizuje tribinu sa aktuelnom, provokativnom temom „Da li geni imaju nacionalnost". Na tribini učestvuju najugledniji genetičari i stručnjaci iz oblasti društvenih nauka, koji će pokušati da pred publikom u SKC-u na što jasniji, jednostavniji i zanimljiviji način objasne kako genetika zapravo gleda u prošlost i šta tamo zaista vidi.

Kako bi pitanje osvetlili, učesnici će razgovarati o tome šta su uopšte geni, kao i šta je genom, a šta haplogrupe? Kako se geni čitaju i šta se u njima vidi? Šta zaista govore delovi Y hromozoma i mitohondrijalne DNK o poreklu ljudi? Šta se krije iza medijskih napisa o genetskom poreklu pojedinih naroda? Da li su narodi samo istorijsko-društveni konstrukt ili za koncept nacije postoji i biološki osnov? Šta su uopšte narodi i nacije? Da li postoji nacionalni gen?

Učesnici:

• Prof. dr Aleksandar Trbović, Medicinski fakultet, Beograd
• Dr Biljana Stojković, Biološki fakultet, Beograd
• Andrej Starović, Narodni muzej, Beograd
• Dejan Ilić, Izdavačka kuća „Fabrika knjiga"

Moderator:

• Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija CPN

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...