Loading...

Thierry de Mey: Light Music

7,820 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 12, 2009

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a Képek Ideje Fesztivált a Trafóban. A február 21-ig tartó fesztiválon főképp olyan művek kerülnek középpontba, ahol a videót újszerűen használják. Február 6-án, a fesztivál nyitóestjén Thierry de Mey Light Music és Szigetvári Andrea Lengőajtó című műveit láthatta a közönség. Ez egy olyan különleges koncert volt, ahol bár nagy szerep jutott a legmodernebb technikáknak, mégis emberközeli tudott maradni, ahogy a Trafó igazgatója fogalmazott. Thierry de Mey Belgiumból érkezett hazánkba, hogy végre nálunk is bemutassák Light Music című művét. Szabó György elmondta, hogy lassan öt éves levelezés eredménye ez a budapesti előadás.
A mű lényege a kéz mozdulatai. A közönség az előadás alatt nem is látja az előadó arcát, csak a kezét. Jean Geoffroy, a neves ütöhangszeres kézmozdulatait kamera rögzíti, és a rögzített kép lenyomatát az előadó mögött elhelyezett vászonra kivetítik. A nagyszerű látvány mellé különleges zene párosul, ami a kézmozdulatok nyomán kel életre.
Thierry de Mey nagyon sokoldalú művész. Évek óta fogalkozik filmrendezéssel, zeneszerzéssel, miközben ő maga is zenész, ütőhangszeres. Művészeti tevékenységének fő kiindulópontja a mozgás zenében betöltött szerepe. De miért is olyan lényeges számára a mozgás, a mozdulat?
Próbálom minél világosabbá tenni azt a tényt, hogy a mozgás nagyon fontos ahhoz, hogy azonosuljunk a zenével. Ez egyfajta ellenmondás, mégis meglátásom szerint a zene érzékelése nagyon is alárendelt a mozgásnak. Ez a saját megállapításom, amit az alapján a 20 év alapján merek állítani, amit koreográfusokkal és táncosokkal végzett közös munkával töltöttem.

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...