Upload

Loading...

Banski dvori zračni napad 07.10.1991 Dan neovisnosti

29,700

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Aug 26, 2009

Banski dvori zračni napad 07.10.1991. Pokušaj agresora da obezglavi hrvatski narod u odlučujućim trenutcima njegove obrane.

U napadu je poginula jedna, a četiri su osobe ozlijeđene
Osim rakete koja je eksplodirala u dvorištu Banskih dvora, tada rezidencije hrvatskog predsjednika, pogođeno je još nekoliko okolnih zgrada. U napadu je poginula jedna, a četiri su osobe ozlijeđene.
Savezni vojni vrh negirao je da su zrakoplovi JNA napali Banske dvore te optužio hrvatsko političko vodstvo da je samo podmetnulo plastični eksploziv.

Pukom srećom tada se od sigurne smrti spasio predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman koji je nakon raketiranja izjavio: 'Banski su dvori bili, ali i ostat će simbol hrvatske državnosti'.

Uz Tuđmana tada su Banskim dvorima bili predsjednik savezne Vlade Ante Marković, te predsjednik predsjedništva SFRJ Stipe Mesić, koji je ovako objasnio mogući rasplet događaja.

Dan nakon raketiranja, 8. listopada saborski zastupnici izglasali su raskid svih državnopravnih veza sa SFRJ i proglasili Republiku Hrvatsku slobodnom, suverenom i neovisnom državom.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up Next


Sign in to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...