Loading...

Mondharpduo Aubergine - «Dialogue de Sourds» (Muziek Instrumenten Museum, Brussel, 2003)

260 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 21, 2012

Wat eigenlijk als een metrisch arrangement was bedoeld voor een meerstemmig mondharpkwartet van het Kwintes Ensemble, werd in dit muziekstuk uitgedund tot een duet opgevoerd door Izz van Elk en Phons Bakx. Kwintes Ensemble werd in 2002 ontbonden en splitste zich in twee duo's: Peter Kersten & Enno Meijers, en Duo Aubergine: Phons Bakx & Izz van Elk. Laatstgenoemde duo was in 2003 uitgenodigd door de organisatie van het Muziek Instrumenten Museum (MIM) te Brussel om daar een muzikaal onderdeel te vormen tijdens de "Internationale Dag van de Mondtrom". Het was voor het eerst dat beide spelers in een aubergine-kleurig hemd op het podium van de concertzaal verschenen, waardoor de naam "Duo Aubergine" spontaan een feit geworden is.
«Dialogue de Sourds» betekent letterlijk: dialoog van doven (ja, zonder 's' geschreven in 'des'), en is feitelijk een term uit de juridische wereld voor een omstandigheid waarin twee partijen het eigen standpunt aan elkaar uiteenzetten, maar waarbij ze het standpunt van de ander eigenlijk niet willen horen/erkennen, en in het geschil dus geen concensus mogelijk blijkt. Zo ook schoven de vier mondharpspelers van het vroegere Kwintes Ensemble in dit nummer metrisch aan elkaar voorbij, alsof ze elkaar niet wilden horen.
Duo Aubergine koos daarentegen wel dezelfde melodie-lijnen maar qua metriek zijn de spelers van het duo niet zo weerspannig.

Naast Mondharpduo Aubergine (NL) waren op de 'Dag van de Mondtrom' ook aanwezig John Wright (ENG/F), Ånon Egeland (NOR) en duo Bernard Vanderheijden & Ivo Lemahieu (B). Later in die middag werd er ook nog een mondharpforum georganiseerd ten overstaan van het aanwezige publiek.
- opname: 27 april 2003, in het Muziek Instrumenten Museum te Brussel

Loading...


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...