Loading...

FABIOLA LEVEND KUNSTWERK - NU DOOD

33,649 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 27, 2013

FABIOLA - LEVEND KUNSTWERK - NU DOOD


Gehuld in soms meters lange couponnetjes en ondefinieerbare dameskledingstukken, rijk gegarneerd met een wirwar van folie, sjaals en linten was Fabiola sinds het midden van de jaren '70 niet weg te denken uit de Amsterdamse homoscene. Als een zich potsierlijk-statig voortbewegend Levend Kunstwerk (zoals hij zichzelf graag noemde) genoot Fabiola zichtbaar van de belangstelling die hem ten deel viel bij demonstraties, manifestaties en, niet te vergeten, recepties.

Nogal wat mensen verkeken zich op het Levend Kunstwerk en konden de diepere bedoeling van Fabiola niet doorzien. Daarom heeft hij kort voor zijn overlijden vanaf zijn ziekbed in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam, zijn bedoelingen nog eens goed -- en indrukwekkend - duidelijk gemaakt in een door de camera opgenomen interview met Menne Vellinga.

In het interview vertelt hij over zijn jeugd in België en zijn moeizame coming-out in een aartsconservatieve omgeving. Omdat Nederland reeds in de jaren zeventig over het algemeen toleranter was dan zijn buurlanden, besloot hij zich toen in ons land te vestigen en een opleiding tot ziekenverzorger te volgen.

In Amsterdam belandde hij in de kraakbeweging en ontwaakte zijn politiek bewustzijn. Dit laatste leidde ertoe dat hij zich beter op zijn plaats voelde bij de Rooie Flikkers en hun cabareteske groep De Hard Softies, die destijds internationale waardering genoot.

Zijn definitieve bestemming vond hij eind jaren zeventig als Levend Kunstwerk,min of meer een uiting van de destijds geruchtmakende Body Art.
Over zijn uiterlijke verschijning en over de bedoelingen en beweegredenen daarvan,zegt hij in het interview: 'Ik heb er altijd tegen gestreden om een schaap in de kudde te zijn - een mens in de massa. Door mijn uiterlijk wil ik mijn eigen, persoonlijke vrijheid laten zien. Daar heb ik altijd voor gestreden. Maar ik wil aan niemand mijn persoonlijke vrijheid opdringen. Ik zal een hond nooit een strikje om zijn hals doen, omdat ik niet weet of hij dat wel leuk vindt. Er zijn mensen die denken dat ik alleen maar wil opvallen. Niet dat ik iets tegen opvallen heb. Maar door mijn uiterlijk wil in mijn persoonlijke vrijheid laten zien.
Een vrijheid die alle mensen moeten kunnen genieten.'
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Film over het leven en sterven van Fabiola - Levend kunstwerk!
Samenstelling eindredactie Menne Vellinga - Amsterdam ©2013.

Getoonde foto's komen uit het fotoalbum van Fabiola of zijn door derden beschikbaar gesteld. Dank aan © Eric de Keizer voor historisch fotobeeld.
Filmfragmenten: © MVS GAYSTATION / © Wessel Haaxman / © Menne Vellinga

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...