Loading...

Szentendre, skanzen

19,791 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Mar 24, 2007

Bokor Tamás filmje
http://www.hno.hu/news.php?cat.14
Szentendre északnyugati határában fekszik az ország legnagyobb szabadtéri néprajzi gyűjteménye és múzeuma. Mára számos kiegészítő lehetőség is a látogatók rendelkezésére áll a kulturált kikapcsolódás, tartalmas időtöltés és a tanulás érdekében. Idén nyáron és ősszel új programok várnak minden érdeklődőt.
A magyar központi "skanzent", a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot 1967. február 1-jén alapították, néhány évig a Néprajzi Múzeum Falumúzeum Osztályaként működött. 1972 óta önálló intézmény, országos múzeum. Az alapítók célja az volt, hogy Magyarország népi építészetét, lakáskultúráját és életmódját mutassa be eredeti, áttelepített épületekkel, az egykori lakók életvilágát, szokásait megjelenítő hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század második felétől az első világháborúig.
A múzeum végleges tudományos terve több mint 300 építmény múzeumba telepítését irányozta elő, melyeket kilenc épületcsoportban, tájegységben kívánt elhelyezni. A csoportokon belül a házak és a gazdasági épületek egy-egy parasztporta hagyományos rendjébe illeszkednek, és olyan szakrális, ipari és közösségi épületekkel egészülnek ki, melyek szintén részei voltak a hagyományos faluképnek. A tervezett kilenc táji csoport (Felső-Tiszavidék, Felföldi mezőváros, Észak-Magyarország, Közép-Tiszavidék, Alföld, Dél-Dunántúl, Balaton-felvidék, Nyugat-Dunántúl, Kisalföld) felépülése után összességében hazánk 18-19. századi építészeti hagyományát történeti örökségként fogja megőrizni.
Napjainkra elkészült a Felső-Tiszavidék (1974), a Kisalföld (1987), a Nyugat-Dunántúl (1993) és a Bakony, Balaton-felvidék (2000) tájegység, s dinamikusan épül az Alföldi mezőváros épületcsoportja. 2005. júniusában nyílik meg a Dél-Dunántúl tájegység, 2006-ban pedig a Felföldi Mezőváros. 1981-ben az intézményt tudományos kutatóhellyé minősítették. A múzeum mára a magyar népi építészet és népi műemlékvédelem központi bázisává vált. Folyamatosan gyarapodnak a kiállítás-építést és a tudományos kutatómunkát szolgáló gyűjtemények: a több mint 60 ezer tárgy, a több mint 100 ezer fényképfelvétel, a sok ezer lapnyi néprajzi, építészettörténeti és műszaki dokumentációt tartalmazó Magyar Népi Építészeti Archívum. Tudományos évkönyvének, a Ház és Embernek eddig 16 évfolyama jelent meg, nemzetközi konferenciasorozata és azok kötetei a magyar népi építészeti kutatások kézikönyveivé váltak.

 • Category

 • Song

 • Artist

  • Honfoglalas
 • Album

  • Platina sorozat
 • Licensed to YouTube by

  • Rebeat Digital GmbH (on behalf of Magneoton), and 1 Music Rights Societies

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...