Loading...

RADOVAN STOJIČIĆ-BADŽA(46) 11.04.1997

55,047 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on May 3, 2014

RADOVAN STOJIČIĆ BADŽA-Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Srbije, načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a, ubijen je 11. aprila 1997. godine u beogradskom restoranu "Mamma mia". Upad, jedan počinilac, automat sa prigušivačem.
--Radovan Stojičić je ubijen u svom omiljenom restoranu Mamma Mia, koji se nalazi u General Ždanovoj 70 na samo nekoliko stotina metara od zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova i u neposrednoj blizini britanske i libijske ambasade. Restoran je bio poznat kao okupljalište poznatih ličnosti sa estrade, a bio je veoma popularan i među političarima, verovatno iz razloga što svojom blizinom MUP daje sigurnost posetiocima.
Ubistvo se odigralo u noći između četvrtka 10. i petka 11. aprila 1997. nekih pola sata iza ponoći. Radovan Stojičić je sedeo u manjoj sali restorana. Za istim stolom društvo mu pravi njegov prijatelj carinski službenik Miloš Kurdulija. Za stolom do njih sedi Badžin sin Vojislav Stojičić. U jednom trenutku u skoro pun restoran ulazi muškarac visine 175 do 185 cm sa vunenom kapom preko lica. Naređuje svim gostima da legnu, penje se uz tri stepenika koji vode do manje sale. Tu staje između prazne police za sladoled i pune 25-litarske flaše italijanskog rizlinga, koji mu služe kao zaklon. Ispaljuje iz neposredne blizine sedam hitaca od kojih jedan promašuje žrtvu. Odmah zatim, ubica se povlači iz restorana pored gostiju koji su polegali na pod. Pri izlasku ispaljuje još tri hica u izlog restorana, kako bi se osigurao da ga neko ne spreči u bekstvu.
Kada je ubica otišao, Vojislav Stojičić i Miloša Kurdulija odlaze u kuhinju i zovu policiju, koja se posle nekoliko minuta i pojavljuje na licu mesta. Ubrzo biva proglašena uzbuna i ceo grad je blokiran. Zaustavljaju se i legitimišu prolaznici, automobili se pretresaju. Policija uleće u vozila GSP-a, ispituje stanare okolnih zgrada. No, ništa od ovoga ne daje rezultate.
Osim samog čina ubistva, sve ostalo je u domenu spekulacije. Od oružja koje je upotrebljeno do motiva za Badžino ubistvo. Kao oružje kojim je Stojičić ubijen u medijima su navođeni automatski pištolj Heckler und Koch i američki Ingram M-11. Prvi pištolj je devedesetih postao vrlo popularan među beogradskim kriminalcima, dok je drugi oružje američke obaveštajne službe CIA i nekih evropskih terorističkih organizacija.
U moru poluinformacija pojavljuje se i jedna koju objavljuje beogradski dnevni list Večernje novosti. Dan po ubistvu u ovim novinama objavljeno je da je pored leša pronađena kožna tašna u kojoj se nalazilo 700,000 DEM. Ova informacija nikada nije demantovana, ali nikada više ni ponovljena.
O još nekim smaknućima dosta se govorilo pred Anketnim odborom. Jedno od njih je i smrt generala policije Radovana Stojičića Badže, likvidiranog 11. aprila 1997. Na konkretno pitanje ko ga je ubio, general Đurić je doslovce izjavio:
-Ubile su ga cigarete.
Visoku oficir policije pričao je da se na temu tog "biznisa" želelo da razgovara i sa Stankom Subotićem Canetom, ne kao osumnjičenim, već kao čovekom koji o tom švercu zna dosta. U sličnom tonu svedočio je i bivši načelnik srpske Državne bezbednosti general Radomir Marković:
-Stanko Subotić Cane i pokojni Radovan Stojičić su bili jedna poluga preko koje je funkcionisla ta trgovina cigaretama. Znači, Crna Gora - Stanko Subotić - Radovan Stojičić.Pošto su ogromne pare bile u igri,nije se više znalo kome idu i koliko,onda je Badži bilo malo,pa je rekao: "Meni treba veći procenat", pa su Crnogorci rekli "Ne može",pa onda on zatvori granični prelaz i kaže : "Ne mogu cigarete ovamo",pa onda oni prihvate.Znači jedna stalna igra i prepucavanje,pri čemu je u središtu svega toga bio Stanko Subotić.
- Badža je ubijen zato što je imao veći apetiti nego što su mu dozvolili - konstatovali su članovi Anketnog odbora.
- Badža je imao veći apetit i on je postao smetnja u tom sistemu.Bio je hrabar čovek,odan policajac, dobar drug,ali ne za te poslove koje je obavljao.Najveća greška je učinjena prema njemu što je sa onoga što je znao da radi, postavljen da radi ono što ne zna. Onda je je podelio ljude na dobre i loše kriminalce,pa je sa dobrima sarađivao, a loše osuđivao. Moralo je da se završi ovako -konstatovao je i general Marković.
Drugi na listi osumnjičenih je čovek kome Badža duguje sve što je postigao u svojoj karijeri. Kao svedok i neposredni učesnik "događanja srpskog naroda" Stojičić je sigurno mogao da posluži kao pouzdan izvor informacija o ulozi Slobodana Miloševića u planiranju, organizovanju i realizaciji odbrane "golorukog srpskog naroda" od "povampirenog ustaštva i mudžahedina". A "odbrana" je uključivala sravnjivanje Vukovara, spaljivanje Bijeljine, hiljade ubijenih u Srebrenici, višegodišnju opsadu Sarajeva u kome su stotine hiljada ljudi živele bez vode, struje, hrane, krova nad glavom, grejanja... Da ne nabrajamo dalje.
UBICA N.N

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...