Loading...

Sint-Baafskathedraal, Gent, klok 7: Klein Pauwelsklok

562 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Dec 30, 2012

Klok 7, es2, zonder naam, van de Gentse Sint-Baafskathedraal (België).

Diameter: 70 cm, gegoten door Johannes Pauwels, 1725, krukas, vallende klepel. Slagtoon: es2-12 cent. De klokken van de Gentse Sint-Baafskathedraal klinken gemiddeld 36 cent lager dan de huidige stemvork, deze klinkt dus 24 cent hoger dan het gemiddelde. Er zijn duidelijk sporen dat deze klok gestemd is. Ook de klankanalyse toont dat deze klok bewust gestemd is. Vermoed wordt dat dit pas na de Tweede Wereldoorlog gebeurd is, daar de twee andere Pauwelsklokken in dezelfde toren deze sporen niet tonen. Deze klok is hoogstwaarschijnlijk nog een overblijfsel van de vroegere beiaard van de kathedraal, waarvan de meeste klokken in 1803 verkocht werden.

Opschrift: "PERILL ET R MUS D. ANTONIUS TRIEST EPUS CATHED : ECCLAE STI BAVONIS GANDAVI F : I : PAUWELS. 1725" met wapenschild van Mgr. Triest en spreuk "Confidenter" (Elisabeth Dhanens, Sint-Baafskathedraal Gent, 1965).

Het beeld is niet van de beste kwaliteit, maar in tegenstelling tot wat de beelden laten vermoeden was het heel erg donker in de toren. Klank- en beeld afzonderlijk maar tegelijk opgenomen op 15 november 2012.

Dank aan Ludo Collin voor de toestemming om de toren te bezoeken, Bart Maton voor de organisatie van het bezoek, Johan Anthonis voor de begeleiding in de toren en Liliane Vanhooren voor het luiden van de klokken vanuit de sacristie.

Cathédrale Saint-Bavon, Gand, Belgique, cloche 7, mib4, 70cm, 1725.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...