Loading...

Adams Appel 08 15: Demografie gaat over het verhaal achter de

945 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 16, 2008

De hoeveelheid kinderen van een vrouw is van grote invloed op de kwaliteit van haar leven, die van haar kinderen en van het hele gezin. Het al dan niet beïnvloeden van het kindertal speelt niet alleen in het Westen, maar vooral ook in arme landen dan ook een belangrijke rol.
Biswamitra Sahu vertelt in Adams Appel over haar onderzoek in India en Bangladesh. Ze analyseerde de invloed van religie op het aantal kinderen dat vrouwen uit religieuze minderheden - moslims in India en hindoes in Bangladesh - krijgen. Daarvoor verzamelde ze ter plekke de cijfers, maar interviewde ze ook meer dan honderd mensen over het belang van religie in hun dagelijks leven. Het onderzoek verschafte haar bijvoorbeeld het inzicht dat goed voorgelichte vrouwen sneller geneigd zijn de gezondheid van hun kinderen boven het belang van religieuze regels te stellen.
In India hebben veel jonge vrouwen de eerste tijd van hun huwelijk weinig zeggenschap over hun eigen leven. Hun man en schoonmoeder maken vaak de belangrijke keuzes voor hen. Een voorlichtingsprogramma dat zich alleen zou richten op jonge pasgetrouwde vrouwen zou in dit deel van de wereld dus weinig efficiënt zijn. Ook de echtgenoten en hun moeders zouden betrokken moeten worden in de voorlichtingsprogramma's over bijvoorbelld voorbehoedsmiddelen.
Westerse hulpverleners maken nogal eens de fout, te veel met een westerse bril naar derde-wereld-samenlevingen te kijken. Kennis van en inzicht in een samenleving kan ze daarvoor behoeden. De afdeling demografie van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen in Groningen vergaart die kennis en inzichten. Niet alleen door het verzamelen van heel veel gegevens en cijfers over sterfte, geboorte en migratie, maar ook door achter die cijfers te kijken en te luisteren naar de stemmen van de mensen om wie het gaat.
Meer informatie: http://www.adamsappel.nl
(CC) Rijksuniversiteit Groningen

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...