Loading...

RTVTK: Dokumentarni film o Oklopnom vozu

129,813 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 19, 2011

Devetnaest godina od povijesne bitke za oklopni voz emisiju Pečat u vremenu posvećujemo ovom simbolu odbrane Gradačca i njegovim braniteljima. Sudionici ovog polustanog izdanja su svjedoci napada na Gradačac 22. oktobra 1992. godine, vojnici koji su odbranili grad. Njihova priča ima hronološki slijed. Od granatiranja u okruženju, avionskih napada tokom ljeta, do dojave obavještajnog centra o tome da se na prilazima gradu pojavio voz - do tada neviđena naoružana oklopna mašinerija.

O borbi prsa u prsa, da sačuvaju porodice, domove, grad svjedoče pripadnici Požaričke, Prve i Druge čete VII bataljona Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Isprepletene emocijama njihove lične priče pretapaju se u jednu sve do pobjede - zaustavljanja oklopnog voza u Donjim Ledenicama, nedaleko od industrijske zone samog Gradačca.

Zbog značaja ove bitke, 22. oktobar obilježava se kao Dan općine Gradačac, a ostaci oklopnog voza najveći su eksponat budućeg muzeja odbrane čije je osnivanje ove godine ušlo u svoju završnu fazu.

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...