Loading...

Quimby-Magam adom(2009)

2,890 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Nov 25, 2010

http://furulya.org/
https://www.facebook.com/www.furulya.org
Lármagyűjtögető (2009)
Zene: Gerdesits Ferenc & Kiss Tibor
Szöveg: Varga Livius
A Quimby A Káosz Amigos albumot ugyan még „megkoncerteztette" az országban, ám a lemez megjelenése után néhány hónappal -- főként, mert úgy tűnt: a frontember Kiss Tibornak szüksége van egy nagyobb, szellemi és fizikai feltöltődéssel teli pihenésre -- a zenekar úgy döntött, hogy hosszabb lélegzetű szünetet tart. Az előre nem tisztázott időtartamú szünet 2004. nyarán ért véget. Intenzív próbaidőszak és egy szívmelengető „titkos" visszatérő koncert után a zenekar tiszta erőből robbant be ismét a hazai zenei életbe. Teltházas, felfokozott közönségreakcióktól kísért budapesti és vidéki koncertek, egy sikeres tavaszi Est Invázió-turné, „táblás házak" előtti fellépések a legfontosabb nyári fesztiválokon és a Szigeten -- a Quimby tulajdonképpen ott vette fel a fonalat, ahol két éve lerakta, sőt, fokozzuk: sokak szerint a zenekar sosem volt olyan príma formában, mint az elmúlt egy évben. És aztán a hab a tortán: 2005. októberében megérkezett az új Quimby-lemez.
V. Kilégzés, 15, tugedör


Keressünk szinonimákat! Megkönnyebbülés? Újrakezdés? „Nagy levegő, nagy fújás"? Ez is, az is. A Kilégzés-album a zenekar történetének talán legfontosabb munkája. Érdekes mérföldkő, hiszen nem csak művészileg, hanem praktikusan is korszaknyitó (ráadásul egy kicsit korszakzáró) munka. Egy megelőző fázisból áthozott régi emlékek új kontextusban, újraértékelés, leltár, ilyesmi. Nyilván nem véletlenül -- Gerdesits Faszi Quimby-dobos szokásos fanyar szóvicce szerint Kivégzés, és nem is téved nagyot a szóvicc kiötlője, hiszen Kiss Tibor most sem finomkodik, de nem nosztalgiázik és nem is kanyarít nagy életigazságokat, hanem -- ha egy kicsit drasztikusan akarunk fogalmazni -- ironikus, érzelmes és expresszív stílusával verbálisan teszi el láb alól a múltat.
Aztán -- hogy elrepült az a pár év! -- 2006-ban hirtelen 15 éves lett a zenekar. A rendes kamaszkorba lépett együttes meg is adta a módját az ünneplésnek. A Quimby a jeles jubileumot egy különleges, szubjektív módon összeállított válogatás-CD-ből és legalább annyira sajátosan dokumentarista DVD-ből összepakolt dupla válogatáslemezzel - Family tugedör -, egy a Katona József Színházban megrendezett dupla színházi koncerttel indította, egy emlékezetes, „táblás ház előtt" lezajlott Petőfi Csarnok-koncerttel folytatta, majd egy január 1-i különleges fellépéssel, „varázszenével" tetőzte be.
Itt tartunk most.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...