Loading...

GPTV: Sneekweek: Sportieve teamstrijd Holland - Friesland in de Regenboog klasse Deel 9

462 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Aug 8, 2012

Dinsdag heerste op het starteiland een echte Olympische sfeer. Bij prima zeilweer kon opnieuw het hele wedstrijdprogramma soepel worden gevaren. Wedstrijdleider Beer van Arem is dan ook helemaal tevreden over het verloop tot nu toe.
Voor dinsdagavond stond de eerste wedstrijd Holland -- Friesland in de Regenboogklasse op het programma. Een teamwedstrijd, waarin de partijen 5 Friese en 5 Hollandse Regenboom-boten proberen om elkaar de wind uit de zeilen te nemen en af te loeven. Maar er was teveel wind rond het afgesproken startsein van 5 uur. Wedstrijdleider Beer van Arem:
Nou was het wachten helemaal niet erg want op het grote beeldscherm in de loungehoek van het starteiland keken alle zeilers en bezoekers naar de verrichtingen van Epke Zonderland bij de Olympische Spelen in Londen. De zinderende spanning was op het hele eiland te voelen.
Zo'n enorm beeldscherm is mooi, maar op het starteiland moesten de toeschouwers het zonder geluid bekijken. Gelukkig is rekstok een prachtige kijksport! Maar toen kwam de huldiging. Epke stapt op het ereschavot en het blijft stil. De aanwezigen op het Starteiland kenden gelukkig het geluid en zongen zélf het Wilhelmus bij het hijsen van de driekleur in de hoogste positie.
Direct na deze huldiging kwam het bericht dat de wedstrijd Holland -- Friesland rond 6 uur van start zou gaan. Een speedboat van de KWS bracht ons naar het startschip waar Leonie van der Zee nog even uitlegde wat deze wedstrijd precies inhoudt.
De laatste minuten voor de start was al goed te zien dat de Friese en Hollandse bemanningen hun rivalen opzochten. Zo'n teamwedstrijd is vaak een één op één gevecht waarbij de bemanningen proberen een zo'n gunstig mogelijke koers te varen door de anderen dat juist te beletten.
De laatste minuut voor de start is misschien wel de spannendste van de wedstrijd. De deelnemers verdringen zich voor de denkbeeldige startlijn tussen twee boeien en proberen nu al hun tegenstander in een onmogelijke positie te manoeuvreren. En dan klinkt het startsignaal en is het alle hands on deck!
Wat zich daarna afspeelt is voor een toevallige kijker vrijwel onbegrijpelijk. Maar het levert wel prachtige plaatjes op van al die krioelende Regenboog-boten.
Vooral terug voor de wind met de kleurrijke spinakers op de schepen is het een bewegende ansichtkaart.
Maar het gaat natuurlijk om een wedstrijd en niet om een reclame-campagne voor het Friese waterlandschap. Dus spoedden wij ons -- alweer in zo'n mooie snelle speedboat naar de wal om de finish vanaf de verkeerstoren te filmen.
De Hollanders wonnen uiteindelijk 2 van de 3 wedstrijden op eerste avond.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...