Loading...

Югославия: Режисираната трагедия - 1

106,653 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 30, 2014

Режисьор и сценарист: Виктор Десов
Монтаж : Виктор Поптолев
Двама български студенти по кино са посветили две години от живота си на изследване на югославските конфликти от 90-те години и последиците от тях. Дали първопричината за тези събития е действително етническата нетърпимост между балканските народи или е резултат от политическите машинации на Великите сили? Направеният от тях документален филм разглежда една от големите трагедии на XX век в една нова светлина -- несъвместимостта на Югославия със световната икономика след приключването на Студената война.

От режисьора : "Филмът, който ще гледате, не може да обхване всичките аспекти от формирането на Югославия и възникналите впоследствие проблеми. Нарочно сме избягвали темата за българите в Македония и Западните покрайнини, тъй като тя е твърде обемна и изисква самостоятелен филм. Насилственото потискане на българщината по тези земи е престъпление, с което Тито ще бъде запомнен завинаги от нас. Постарали сме се да се отърсим от нашите обусловености и да погледнем историята на нашите съседи с техните очи. Ще има обвинения, че филмът е просръбски -- а той е всъщност прочовешки. Югославия е била държава, провеждаща самостоятелна политика -- коя от днешните малки балкански държави може да се похвали, че е действително независима или стабилна? Медиите разделиха някогашните братя, сложиха им етикети -- "жертви" и "агресори", "демократи" и "комунисти", а политиците посяха у тях семената на омразата. Някои ще кажат, че военновъздушната кампания от 1999 г. е била вид историческа справедливост -- но отговорността е индивидуална, а не обща. Децата, разкъсани от касетъчните бомби, не са носели вина за историята или политическите решения на своята страна. Обратното твърдение би било висша форма на цинизъм.

Филмът е насочен към българите. Те са тези, които трябва да осъзнаят, че не сме сами в своята материална и духовна криза -- че и други са били докарани нарочно до същото положение като нас, макар и по по-различен и кървав начин..."

  • Category

  • Song

  • Artist

  • Album

    • Herb Alpert - Cabaret
  • Licensed to YouTube by

    • WMG, SME (on behalf of 2015 Imex Media); LatinAutor - ACODEM, LatinAutor, ASCAP, Wixen Music Publishing, UNIAO BRASILEIRA DE EDITORAS DE MUSICA - UBEM, SODRAC, EMI Music Publishing, and 6 Music Rights Societies

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...