Loading...

Oudste sluis Europa in Spaarndam feestelijk heropend

4,097 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Sep 6, 2009

De Kolksluis in Spaarndam is weer open. Op zaterdag 5 september werd de sluis uit begin dertiende eeuw officieel heropend. De historische sluis werd symbolisch in gebruik genomen toen de plaatselijke fanfare door de deuren naar binnen voer.

In 2005 is het plan ontstaan om de oude sluis op te knappen. In de kroeg aan de Kolk spraken vier mannen, onder wie huidige voorzitter Leendert Borstlap, over hoe zonde het was dat de sluis niet meer gebruikt werd. "Het stonk er door de groene alg en ons dorpje leefde niet echt meer", aldus Borstlap.

Zo werd alles in het werk gesteld om het Hoogheemraadschap Rijnland mee te krijgen en om de sluis in oude staat te herstellen. 50 vrijwilligers volgden een cursus tot sluiswachter en vol plezier bedienen zij nu hun eigen Kolksluis.

De fanfare speelde muziek van de film 'fanfare' van Bert Haanstra. Die film is gebaseerd op twee rivaliserende fanfares uit Spaarndam.

De Kolksluis verbindt het zilte water van het Noordzeekanaal met de zoete Spaarne. Het niveauverschil bedraagt twintig centimeter. Vooral de pleziervaart zal de sluis gaan gebruiken. De stichting Kolksluis kan in het zomerseizoen op ongeveer 150 bootjes per maand rekenen.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...