Loading...

Förbjud diskriminering av ledarhundsförare

6,049 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 26, 2016

Info om ledarhund och hundallergi: http://ledarhund.nu/tillganglighet/le...

Den här kortfilmen visar hur svårt det är att använda ledarhund i sverige. Men det ges också en uppmaning till dig som vill ändra på det om vad du kan göra.

SYNTOLKNING

Nedan följer syntolkning i textformat av filmen:

Kortfilmen är knappt fyra minuter lång. Bilderna är inte det som står i centrum utan fungerar som komp till den höglästa texten. En talad syntolkning hade krockat med uppläsningen och därför kommer den istället här som skriven text.

Filmen börjar med att vi ser Finn Hellmans ledarhund. Hon är en labrador retriever. Det är en hund som väger 26 kilo med kort, nästan vit päls. När hon går bredvid en människa når hennes rygg ungefär upp i knähöjd.

Filmens namn är Förbjud diskriminering.

När Finn börjar att prata ser vi samtidigt hur han, vid ett annat tillfälle, går runt på Södermalm i Stockholm tillsammans med sin ledarhund. De går över ett brett övergångsställe med många människor. Finn blir här ledsagad av en människa och ledarhunden går bredvid.

Sedan ser vi Finn gå ensam med sin hund. De går på olika ställen: upp mot Skanstullsbron som leder till Gullmarsplan, över ett övergångsställe vid Skanstull. De går också i tunnelbanan.

Vi ser också Finn läsa en bok med punktskrift.

Finn är 40 år, 176 centimeter lång och smal. Han har svart t-shirt och blå jeans, svart bälte med nitar och gympaskor. Han har glasögon med svarta bågar och det cendrefärgade håret är stubbat, så när som på en snedlugg som hänger fram i pannan. Han har flera örhängen, både i örsnibbarna och på övre delen av örat. På ryggen hänger hans gitarr i ett svart fodral.

När Finn räknar upp de ställen där han har blivit nekad att komma in ser vi bilder som symboliserar dessa. Några är trafikskyltar, för till exempel restaurang och badplats och några är andra etablerade symboler.

Under uppräkningen av olika länder visas respektive lands flagga.

Filmen slutar med Finns ansikte där han först är allvarlig, men sen spricker upp i ett stort leende.

Filmen är producerad av Home video production 2016.

Det är en film av Finn Hellman, Amanda Forssblad och Susanna Jablonski.

Syntolkningen är gjord av Petra Hansson.

Comments are turned off
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...