YouTube home #ProudToBe

Loading...

Rutte onbezorgd over NAVO-rol Nederland

789 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Nov 19, 2010

Rutte onbezorgd over NAVO-rol Nederland
»
Mark Rutte bij de NAVO-top in Lissabon
NOS Toegevoegd: vrijdag 19 nov 2010, 19:14

Premier Rutte maakt zich geen zorgen over de rol van Nederland binnen de NAVO. Dat zei hij in Lissabon op de NAVO-top. Ondanks de naderende bezuinigingen op Defensie en de onzekerheid over een nieuwe missie in Afghanistan, is hij positief.

Volgens Rutte heeft Nederland de afgelopen jaren veel gedaan. "Ik schaam me nergens voor", zei de minister-president. "We hebben vier jaar lang een enorme bijdrage geleverd." Gezien de geleverde inzet in Afghanistan ziet hij de positie van Nederland binnen het bondgenootschap niet aangetast.

Nieuwe missie
Rutte vindt het wel jammer dat Nederland in Lissabon nog geen nieuwe Nederlandse missie kan toezeggen. De NAVO ziet graag dat Nederland meewerkt met een nieuwe missie waarin Afghaanse agenten worden getraind.

Hij zegt "recht te willen doen aan de enorme inspanning die al geleverd is" en dat "het wenselijk is een bijdrage te leveren voor stabiliteit in de regio, ook voor de eigen veiligheid".

Rutte wees zijn collega's op de politieke situatie in Den Haag. De minderheidscoalitie van VVD en CDA zoekt steun in de Tweede Kamer voor de gewenste nieuwe inzet in Afghanistan, maar krijgt die vooralsnog niet. Ook gedoogpartij PVV is tegen zo'n missie.

Bezuinigingen
Minister Hillen maakte gisteren bekend dat er tienduizend banen zullen verdwijnen bij Defensie. De bezuinigingen kunnen de komende jaren oplopen tot een miljard euro. Dat is een vervelende boodschap voor de NAVO-partners.

Door de bezuinigingen kan de efficiëntie van de krijgsmacht in het geding raken. "Ik maak me niet zo'n zorgen omdat alle collega's bezig zijn met dit soort discussies", zei Rutte.

De NAVO houdt een van haar belangrijkste topconferenties in haar zestigjarige bestaan. Het gaat over het bestaansrecht van de NAVO. Nu en in de komende jaren.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...