Loading...

VERA SVOBODA - NA TE MISLIM KADA ZORA SVIĆE

40,799 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 12, 2012

VERA SVOBODA - NA TE MISLIM KADA ZORA SVIĆE
Stihovi Jakova Majnarića, snimljeno za Jugoton 1966. godine
Raritet :) Sa interesantnim prilogom za one koji vole vise (sa)znati!

Na te mislim kada zora sviće

Na te mislim kada zora sviće,
Na te mislim kad se svrši dan.
Na te mislim kad se svako biće,
Sprema tiho, da prespava san.

Na te mislim sunce kad se gubi,
Uvijek mislim samo na te ja.
Tebe jednu srce moje ljubi,
Na tom svijetu sreća si mi sva.

Ja u javi već o tebi sanjam,
I kad tiha prostrta je noć.
Na tvoj spomen ljubav svu obračam,
K tebi silna mene vuće moć.

Bez tebe mi ne miriše cvijeće,
Gorak mi bez tebe plod je svak.
Gdje ti nisi nema za me sreće,
Gdje ne dišeš nečist mi je zrak

Nije (a mogla bi biti) polemika

Tko je napisao Na te mislim

Vladimir Rem

Glazbenoscenski spektakl Lijepom našom, koji HTV organizira po gradovima u Hrvatskoj, održan je i u Novoj Gradiški. Tom je prigodom Branko Uvodić, najavljujući pjesmu Na te mislim, ushićeno obavijestio Novogradiščane kako dijeli s njima zadovoljstvo što je tu zanosnu ljubavnu pjesmu napisao njihov sugrađanin Vladimir Nikolić, poznati i priznati hrvatski pjesnik iz 19. stoljeća.
Točno je da je pjesma Na te mislim danas vrlo popularna bez obzira na njezina tekstopisca. Mnogi pjevaju Domjanićevu Falu i ne razmišljajući o tome tko je autor te pjesme tako prikladne za razne prigode kao što su imendani, rođendani ili posljednji oproštaji s dragim osobama. Dobro je poznata i ona pjesma o lijepoj Jani („Po cijelom kraju na sto milja ljepote takve nij'..."), ali je malo onih koji znaju da je čuvene stihove pod naslovom Ribara starog kći napisao August Šenoa. Pjesme Miruj, miruj srce moje i Milovô sam garave i plave napisali su Petar Preradović i Ivan Kozarac, a nazivaju ih narodnim ili starogradskim.
Takav je slučaj s nizom poznatih pjesama (Tiho, noći, moje zlato spava, Oj jesenske duge noći i dr.), a tu sudbinu dijele i neke uglazbljene pjesme stranih autora, npr. pjesma Na kraj sela čađava mehana koju je napisao slavni mađarski pjesnik Sándor Petöfi.
Pjesma Na te mislim izazvala je nemalo iznenađenje kada je ustanovljeno tko je autor te popularne pjesme čiju je melodiju skladala Hedviga Strgar. Sve doskora se smatralo (što pokazuje i spomenuti primjer s priredbe u Novoj Gradiški) da je autor te pjesme Vladimir Nikolić, a nerijetko je izvođena i pod etiketom starogradske pjesme nepoznatog tekstopisca. Evo nekih primjera. Feliks Valentić, autor biografskoga leksikona zavičajnika novogradiškog kraja 2001, piše: „Nikolić je svakako najpoznatiji po svojoj nadahnutoj lirskoj pjesmi Na te mislim, koja je uglazbljena i danas vrlo popularna". Ali još četvrt stoljeća prije Valentićeva leksikona isto je tvrdio i poznati publicist Tomislav Đurić (Iz prošlosti novogradiškog kraja, 1974). Jedan i drugi zasigurno su se oslonili na Antuna Barca, istaknutoga našeg književnog povjesničara (Hrvatska književnost, 1960). No Barčev književnopovijesni stav postao je neodrživ kao hipotetički odgovor na pitanje o Nikolićevu autorstvu u svjetlu najnovijih istraživanja što ih je obavio Ivan Brajdić. Brajdićevo mišljenje u studiji Zaboravljeni goranski pjesnik i pripovjedač moglo se uzeti samo kao pretpostavku, kako on to i sam priznaje, ali je ta pretpostavka rezultirala uvjerljivom potvrdom. Naime, pojavom knjige Izabrane pjesme i proza Jakova Majnarića (u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Delnicama, 1996) Nikolićevo autorstvo se opovrgava, a pripisuje se upravo autoru spomenute knjige. Ivan Brajdić, priređivač te knjige, svoje otkriće potkrepljuje brojnim činjenicama.
Najprije riječ, dvije o tome tko je Vladimir Nikolić, a tko Jakov Majnarić.
Pravim imenom Nikola (po nagovoru Dimitrija Demetra preuzeo umjetničko ime Vladimir) Nikolić je rođen 1829. u Novoj Gradiški, a umire 1866. u Bektežu nedaleko od Požege u trideset i sedmoj godini života. Među pjesnicima 19. stoljeća isticao se ljubavnom poezijom, a njegov cjelokupni pjesnički opus uokviren je dvjema zbirkama naslovljenim Kunogorke (spjevane pod Kunom gorom kraj Pregrade, 1855) i Bršljani (1863).
Danas književno slabo poznat, a u povijesti naše književnosti jedva zabilježen, Jakov Majnarić, suvremenik Nikolićev, rođen je 1838. u Delicama, gdje je i umro 1916. nadživjevši Nikolića više od četrdeset godina. Izučavajući njegov život i rad, Ivan Brajdić (uzgred rečeno, moj kolega po peru iz onih zagrebačkih studentskih godina i zajedničkih književnih početaka) ustvrdio je da on nije bio „samo omladinskim pjesnikom i piscem", a kao prilog toj tvrdnji navodi Majnarićevu bibliografiju i literaturu o njemu.

...

Nastavak vrlo interesantnog teksta:
Vijenac
Broj 440, 13. siječnja 2011.
ISSN 1330-2787
http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac4...

Comments are disabled for this video.
Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...