Loading...

Hva er tungtvann, og hva brukes det egentlig til?

2,309 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Dec 14, 2016

Tungtvann anvendes i spesielle typer kjernereaktorer, og i stor grad til forskning. Under 2. verdenskrig ble tungtvann ansett som en svært viktig faktor for en mulig tysk atombombe.

Det betyr derimot ikke at tungtvann er farlig. Det er ikke radioaktivt eller giftig, selv om det likevel er helseskadelig i store konsentrasjoner.

Tønnene med tungtvann som ble senket med ferjen D.F. Hydro under 2. verdenskrig inneholdt tungtvann og etsende lut. Luten ble brukt som en del av produksjonen, og tungtvannet som var på vei til Tyskland var ikke ferdig produsert.

Da de allierte bombet Vemork bestemte Hitler seg for å frakte tungtvannet og deler av beholdningen til Tyskland.

Men hva er forskjellen på tungtvann og vanlig vann? Tungtvann både ser ut og oppfører seg som vanlig vann, men er bygget opp litt annerledes. Hvor det i vanlig vann er vanlig hydrogen, er det i tungtvann en variasjon av hydrogenet som heter deuterium.

Hydrogen har bare et proton i kjernen, mens deuterium har både et proton og et nøytron, og er dermed dobbelt så tungt. Vann, eller H2O, har to hydrogenatomer og ett oksygenatom, og tungtvann, eller D2O, har to deuteriumatomer og ett oksygenatom. Dette gjør at tungtvann veier omtrent 11 % mer enn vanlig vann, og derfor kalles det tungtvann.

Samlerhuset gir nå bort det historiske tungtvannet som ble senket med D.F. Hydro under 2. verdenskrig gratis. Alle som vil sikre seg en del av norsk krigshistorie kan bestille på www.gratistungtvann.no.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...