Loading...

Aardgas Update Aflevering 1

991 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Jun 7, 2010

NEDERLANDS AARDGAS GAAT TOT ZEKER 2050 MEE

Aardgas blijft belangrijke positie in energiemix houden

Aardgas blijft nog zeker de komende 40 jaar een belangrijke rol spelen in de energievoorziening in Nederland. Dat stelt CDA politicus Joop Atsma in een journaal van NOGEPA, de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie. De uitspraken van Atsma worden gedeeld door Greenpeace. Hans Altevogt, campaigner bij de milieuorganisatie, voorspelt dat aardgas de enige fossiele brandstof is die deel blijft uitmaken van de Nederlandse energiemix. Dat aardgas tijdens het opwekken van elektriciteit, in vergelijking tot brandstoffen als olie en kolen, de helft minder CO2 uitstoot realiseert, is daar een doorslaggevende reden voor. Ook de nauwkeurig te regelen aanvoer van aardgas heeft belangrijke voordelen nu minder stabiele energiebronnen als zonne-energie, windenergie en energie uit biomassa een groter aandeel krijgen in de mix. Op momenten dat er minder zon, wind of biomassa voor handen is om voor energie te zorgen, brengt aardgas de nodige stabiliteit in de energievoorziening.

Innovaties en kennis
De kennis die in Nederland aanwezig is om met behulp van nieuwe technologieën bestaande gasvelden beter te benutten, schept nog veel potentieel voor aardgas. Rien Herber, wetenschapper verbonden aan de Universiteit Groningen, legt uit: "Met behulp van moderne technologie kunnen we tegenwoordig 10 tot 15% meer uit het gasveld halen. Door het gebruik van stikstof kunnen we kleinere gasvelden, waar soms wel 20% van het aardgas niet gewonnen kon worden, nu vrijwel volledig benutten." Ook de ontwikkeling van compactere boortorens zorgt ervoor dat kleinere gasvelden effectief benut kunnen worden en de exploitatie rendabel blijft. Waar vroeger wel 50 man aanwezig was op een toren, zijn op speciale kleine stations die in door Nederland zijn ontwikkelt 4 man al voldoende om de productie te begeleiden.

Politiek draagvlak
De rol van aardgas in de energiemix kan rekenen op een breed draagvlak onder Nederlandse politici. Naast het CDA die, vertegenwoordigd door Joop Atsma, het belang van aardgas onderschrijven, zijn ook partijen als de VVD en de SP bewust van de blijvende potentie van deze fossiele brandstof. Halbe Zijlstra (VVD) ligt toe: "Zonder aardgas zal het niet lukken de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening echt gestalte te geven." Hij krijgt daarbij steun van Paul Jansen van de SP. Jansen roept op om ook de komende decennia te blijven investeren in gaswinning in Nederland. "Een belangrijk signaal", vindt Bram van Mannekes, Secretaris Generaal van NOGEPA."De rol van de overheid is essentieel om gas uit Nederlandse bodem een plek te geven in de duurzame energiemix." Hans Altevogt van Greenpeace onderschrijft dit ook: "De overheid moet een voorkeur voor aardgas hard uitspreken en niet toelaten dat kolencentrales gebouwd worden." Het volledige videomagazine over aardgas is te bekijken op: http://www.aardgas-update.nl

Meer informatie: http://www.nogepa.nl

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...