Loading...

FR12,,,, FEYENOORD TILL WE DIE 27-10-2010

13,605 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 28, 2010

Beste Feyenoord vrienden, Gisteravond was onze herdenking een mooi begin van een avond die bij veel mensen de geschiedenisboeken in zal gaan als 'die rare wedstrijd na de 10-0 nederlaag'. Voor mijzelf kwam deze wedstrijd in eerste instantie helemaal niet meer uit na die enorme nederlaag. Hoe zouden de mensen reageren? Wekenlang had ik de actie in mijn hoofd voorbereid. En ineens spookte er na zondag van alles door mijn hoofd.

Ik had die bewuste zondagavond met drie andere Feyenoord-supporters de spelers toegesproken in de kleedkamer. En het moment dat ik (Rellen) Henk nog zag staan met zijn scooter en de helm die hij maar niet af wou doen. 's Avonds overleed hij aan een hartstilstand. Als mijn maag van de nederlaag al omdraaide... hoe zit dat dan bij een oudere man van in de 70 die zich er over op kan winden? Was het toeval? We zullen het nooit weten, maar duister blijft het op z'n allerminst.

De situatie in de kleedkamer van De Kuip was eveneens vreemd. Ik dacht op dat moment... 'kijk mij hier nu zitten!'. Mijn gedachten overbrengen op een stel jonge spelers, een enkele oudere speler daar gelaten, maar tegelijkertijd ook die jongens een hart onder de riem steken.

Ik had het nog nooit eerder gedaan. Zo voor zo'n spelersgroep staan. Het ging mij en de anderen goed af, vond ik zelf. Het was stil... Iedereen was van slag inclusief ik zelf, maar ik wist tegelijkertijd dat het goed was wat wij supporters op dat moment deden. Onze onvrede uiten op een gepaste manier. Zonder geschreeuw of gevloek. Het is niet niks om 10-0 op je klote te krijgen.

Eenmaal buiten kon iedereen gelukkig het fatsoen opbrengen om de spelers een veilige aftocht te geven. Het is wel eens anders geweest. Maar nu weten de supporters van de problemen die deze prachtige club kent. Ik voel mij nu meer verbonden dan ooit... en dat juist op het moment dat het zo slecht gaat.

Iedereen heeft zo zijn dieptepunten, daar word je nou eenmaal sterker van. Je kan alleen de top bereiken als je tegenslagen hebt gekend. Onze jongens die in het eerste elftal van Feyenoord spelen, hebben opzich een vrij onbezorgd leven. Ze zijn nog jong, gezond en sterk. Mooi vooruitzicht... mooie auto onder de reet, mooi huis, dik salaris en voetballen voor die fantastische club in dat bizarre stadion. Veel van deze jongens waren nog kinderen toen Feyenoord de UEFA cup won, 11 jaar en 12 jaar waren sommige spelers toen. Zij hebben hard geknokt om in die Kuip te mogen voetballen. En nu ze er eenmaal zijn, verwacht het publiek 200% inzet. Dat is zeker niet te veel gevraagd. Het gras opvreten... dat motten ze! Inzet, werklust en de rest komt vanzelf.

Spelers met deze ingrediënten zijn diegenen die ons lekker hebben gemaakt in het verleden. Omdat het bij deze stad hoort. Gio, Kuyt, Bosvelt, Van Hooijdonk, de Wolf, Fräser... en zo ken ik nog wel even doorgaan. Karakter, dat zit in je. En anders moet je De Kuip maar verwisselen voor een ander stadion.

De herdenking kwam dus op een raar moment, maar alles was al voorbereid. Uiteindelijk werd duidelijk dat juist die herdenking bij deze wedstrijd hoorde. Wij Rotterdammers zijn het gewend om van de ene emotie naar de andere emotie gesleurd te worden. Het geeft ons kippenvel en sterkt ons in elke gedachte.

Nu alles weer voorbij is, hebben wij Feyenoord-supporters weer een mooi moment erbij om niet te vergeten. Want wat hebben wij --supporters- het af en toe toch zwaar... maar wat is het toch kick om een Feyenoord-supporter te zijn. Niemand neemt mijn pieken en dalen af als Feyenoord-supporter. In de rest van Nederland mochten ze willen dat ze datgene mee mochten maken wat wij hebben meegemaakt. En die 10-0...? Lach ons maar uit, mij neem je mijn Feyenoord-leventje niet meer af. En wat een gek leven is dat tot nu toe geweest zeg!

Ik hoop dat jullie genoten hebben van deze actie! Ik heb mijn ziel en zaligheid erin gestoken uit respect voor mijn overleden kameraden en alles wat daar aan gestorven Feyenoord-supporters nog bij komt. Ik wil met name alle mensen bedanken die geld hebben gedoneerd voor deze fantastische actie. Inclusief Mario Been, de spelersgroep, de vrienden van Feyenoord, en de FSV. Deze actie had nooit kunnen plaatsvinden zonder medewerking van de voetbaleenheid onder leiding van Hans Opmeer, Ton Strooband (Feyenoord), Agnes en Rene van de TIFO en alle vrienden die mij hielpen met het verdere verloop van deze actie. Bedankt!

Op naar de volgende sfeeractie...!

Met vriendelijke groet,

Leonardo (R-fellas)

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...