Loading...

West op Zondag - 10 juni 2012 - Het verdriet van Scheveningen

6,705 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jun 11, 2012

Zondag 10 juni 2012: Het verdriet van Scheveningen. Het is 11 december 1960. Aan boord van de logger Arie van der Zwan is de 17-jarige Scheveninger Evert Spaans blij dat zijn laatste reis erop zit. Hij zou een ander vak gaan kiezen. Maar met het havenhoofd van Scheveningen in zicht gaat het mis. Op een berucht punt vlakbij het havenhoofd wordt de logger op de rotsen gesmeten en valt ten prooi aan de golven. Vijftien bemanningsleden weten ter nauwernood van de boot af te komen, maar Evert Spaans niet. Hij verdrinkt onder de ogen van zijn vader op nog geen 500 meter afstand van zijn ouderlijk huis.

Het is slechts één van de vele dramatische verhalen die het vissersdorp Scheveningen met zich meedraagt. Uit recent onderzoek blijkt dat sinds het begin van de 19e eeuw ongeveer 1350 vissers de dood vonden op zee. In 2013 komen al deze namen op een 25 meter lang vissersmonument op de boulevard van Scheveningen te staan.

In deze West op Zondag gaat documentairemaker Robbert van Cleef op zoek naar het verdriet van Scheveningen. Hij praat met overlevenden en nabestaanden over de dood van Evert Spaans. En hij vraagt zich af hoe gaat het dorp nu omgaat met zijn verleden. Hoe belangrijk is de komst van een vissersmonument voor de verwerking van dat verleden?

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...