Loading...

Лекция на Е. Йержабкова и З. Блохова / Lecture by E. Jerabkova and Z. Blochova / 2.12.2015

109 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Dec 29, 2015

Петото издание на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ в София се проведе под мотото „Кураторите говорят“ и постави акцент върху фигурата на куратора – ролята му в съвременното изкуство, различните измерения на кураторството и преминаването в други полета като критика, колекциониране и менажиране на институции и независими пространства. За първи път в платформата участват и международни гост-лектори, които ще представят своята кураторска практика в международен контекст.

„Кураторите говорят“ включи лекции на Крис Шарп (Мексико Сити), Мария Василева (София), Рене Блок (Берлин) и Едит Йержабкова и Зузана Блохова (Прага), които ще се проведат в Софийския университет и Националната художествена академия.

Лекцията на Едит Йержабкова и Зузана Блохова се проведе на 2 декември в Нова конферентна зала на СУ.

ЕДИТ ЙЕРЖАБКОВА e куратор и критик от Чехия. От 2010 работи като главен куратор във Fotograf Gallery (Прага), както и в Изследователския център към Художествената академия в Прага. 2009-2010 е куратор в Museum of Art в Оломоуц (Чехия), от 2006 – куратор изложби и колекции и заместник директор на Klatovy / Klenová Gallery (Прага). Работи като критик на свободна практика за чешки и международни издания, сред които: Ateliér, Umění, Kulturní týdenník A2, Art & Antiques, Flash Art, Fotograf, Pars, Vlna, Umělec, Revue Labyrint. През 2009 е ко-куратор на 4-тото Биенале в Прага.

ЗУЗАНА БЛОХОВА е един от кураторите, които стоят зад дейността на „Are“, както и член на артистичната група „Рафани“. Сред основателите и директор на галерията SVIT в Прага. Работила е като куратор в галерията и резиздентната програма на MeetFactory (Прага), както и за експерименталното пространство NoD (Прага)

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...