Loading...

PUMPE ZA VODU

113,054 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Sep 21, 2011

PLC-BH d.o.o. Mostar, +387-66-904-078, http://www.plc-bh.com/
BiH
.
PRODAJA:
JEDNOSTEPENE I VIŠESTEPENE PUMPE ZA VODU I OSTALE MEDIJE
POTAPAJUĆE PUMPE ZA VODU I MULJ (potopne pumpe)
VERTIKALNE PUMPE
HORIZONTALNE PUMPE
PERIFERIČNE PUMPE
CENTRIFUGALNE PUMPE
FEKALNE PUMPE
ULJNE PUMPE
PUMPA ZA POSEBNE MEDIJE
SISTEMI ZA ODRŽAVANJE PRITISKA (SENZOR PRITISKA, PUMPA, ELEKTRO ORMAR, FREKVENTNI REGULATOR)

INŽINJERING, RADOVI:
REDOVNI SERVIS I POPRAVKA PUMPE ZA VODU I MULJ
INŽINJERING PRI UGRADNJI I PUŠTANJU U RAD PUMPI ZA VODU I MOULJ
AUTOMATSKO ODRŽAVANJE PRITISKA KOD PUMPE ZA VODU
AUTOMATSKO ODRŽAVANJE PROTOKA KOD PUMPA ZA VODU
AUTOMATSKO ODRŽAVANJE NIVOA KOD PUMPA ZA VODU I MULJ
AUTOMATSKI RAD PUMPE ZA VODU I MOULJ
ITD...

PUMPA ZA VODU, LINK:
http://www.plc-bh.com/ponuda/pumpe/
ŠTA JE PUMPA
Pumpa je uređaj koji se koristi za prebacivanje tekućine ili muljevite tvari. Pumpa pomiče tekućine iz područja nižeg pritiska u područje višeg pritiska, a razliku u pritiscima prevladava dodajući energiju sistemu. Pumpe koje kao radni medij imaju plinove nazivaju se uglavnom kompresori, osim u slučajevima primjene vrlo malog porasta pritiska (npr. grijanje, ventilacija, klimatizacija), gdje se ugrađuju ventilatori ili puhala .
Rad pumpe se upotrebljava za pomicanje medija, bilo da ga diže ili pomoću sile kompresovanja.

NAJČEŠĆE UPOTREBLJAVANE PUMPE
Pumpe koje se najviše upotrebljavaju su svakako centrifugalne pumpe. Imaju široku primjenu, počevši od pumpe rashladne vode u automobilu, pumpi hidrofora u sistemu opskrbe vodom, pumpi vode u perilicama suđa i rublja, itd. Kod njih tekućina pod djelovanjem centrifugalne sile, koju uzrokuje rotor pumpe, protječe s usisa na tlačnu stranu. Upotrebljavaju se za male i srednje dobavne visine, nemaju mogučnost samopumpanja, te ne mogu dobavljati male količine i raditi pri malim brzinama medija.
Za viskoznije tekućine upotrebljavaju se zupčaste i vijčane pumpe. Rade na principu da tjeraju tekućinu između zubaca ili vijaka sa usisne na pritisnu stranu. Ova dva tipa su samopumpna, imaju visok dobavni pritisak, mogu raditi pri vrlo velikim brojem okretaja.
Vrlo su zastupljene klipne i stapne pumpe. To su pumpe s pravolinijskim kretanjem, a kod njih se tekućina pomiče pomoću klipa ili stapa koji se kreće linearno u cilindru. Da bi mogle obavljati svoju funkciju moraju imati ventile koji rade u skladu s kretanjem stapa ili klipa. Ove pumpe su samopumpne, upotrebljavaju se za male brzine strujanja, manje dobavne količine i velike dobavne visine.
Mlazne pumpe su poseban tip pumpi bez pokretnih dijelova. Najčešća upotreba ovih pumpi je na mjestima gdje treba postići veliku usisnu visinu, tj. veliki podpritisak kod usisavanja.
UPOTREBA
Pumpe su uz elektromotor najčešće upotrebljavane mašine danas. Možemo ih naći svuda oko nas, a i u skoro svakom domaćinstvu. U domaćinstvu pumpu imaju perilice veša i suđa, koje im služe da bi vodu iz uređaja izbacile vani. Sistem dovoda pitke vode u domaćinstva također ima pumpe, ali to su veće pumpe koje su ugrađene u sisteme. I sistem kanalizacije mora ih imati da bi mogao funkcionisati.
Svaki automobil, brod, avion, ukratko svako prevozno sredstvo ima pumpe. To su pumpe rashladne vode, pumpe ulja, pumpe goriva, pumpe servo uređaja, itd. Veliki broj industrijskih pogona ima također pumpe koje služe za razne namjene. U poljoprivredi tu su pumpe za natapanje, u rudarstvu pumpe za crpljenje vode iz rudnika, itd.

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...