Loading...

Ren båtbotten

30,628 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 9, 2015

Varför fortsätter så många att bottenmåla sina båtar när det inte behövs? I den här filmen visar vi att det finns flera andra billiga och trevliga sätt att slippa den lilla havstulpanen, alger OCH farliga kemikalier.

Regi och animation: Johan Toorell
Musik: Anton Toorell
Ljudläggning: Tobias Norman, Redpipe

Filmen i textversion
Tulpanen är nog en av de mest älskade blommorna i världen. Men det finns en tulpan som drar skam över hela släktet: Havstulpanen.
Havstulpanen är inte ens en tulpan. Faktum är att det inte ens är en blomma. Det är ett litet kräftdjur. Och till många båtägares stora förtret gillar det här lilla kräftdjuret att sitta fast på båtbottnar.
Det vanligaste sättet att slippa den jobbiga lilla organismen är att måla på en dyr bottenfärg som är full av farliga kemikalier. Den släpper ifrån sig gift som havstulpaner och alger inte gillar. Och efter ett tag har nästan alla farliga kemikalier hamnat i vattnet.
Bottenfärger som är godkända då? Är inte dom bra? Nej för även dom som påstås vara miljövänliga innehåller farliga kemikalier och är gjorda för att skada djur och alger. Så om det nappar dåligt kan bottenfärgen vara en bov i dramat.
En annan jobbig grej med bottenmålandet är vädret. Det kan vara hur dåligt väder som helst och du måste ändå ut och måla. Regn, förfrusna fingrar, snöstorm. You name it. Ska färgen på en viss dag så ska den.
Vad ska man göra då? Här är några mycket bättre lösningar:
Kör in båten i en borsttvätt. Det funkar toppen för både små och lite större segel- och motorbåtar. Förutom att båten blir ren och fin kan den segla snabbt som tusan efteråt. Dessutom kan du tvätta båten flera gånger för samma pris som det kostar att måla den.
Eller så har du båten på land när du inte är ute och åker. För på land finns bara vanliga tulpaner. Och vanliga tulpaner angriper väldigt sällan båtar. Antingen kan du ha båten på en trailer. Eller lyfta upp den i en båtlift.
Om du hellre vill ha båten i vattnet hela säsongen kan du använda en skrovduk. Mellan duken och skrovet blir det både mörkt och syrefattigt. Och självklart vill ingen bo där, inte ens havstulpanen.
Du kan också ta hjälp av Havstulpanvarningen. Det är en kostnadsfri sms-tjänst som berättar när tulpanerna närmar sig ditt vatten. När de just satt sig är de mjuka och lätta att skrubba bort!
Utöver de här smarta exemplen finns det ett gäng andra lösningar: Kör in båten i sötvatten, hyr en dykare eller använd ultraljud.
Ja du hör ju. Det finns massor av billiga och trevliga sätt att slippa den lilla havstulpanen, alger OCH farliga kemikalier.
Segla in på båtmiljö.se om du vill veta hur bra det har funkat för andra eller om du vill hitta till närmaste båttvätt.

Avsändare: Naturskyddsföreningen, Båtunionen, Skärgårdsstiftelsen, Sportfiskarna.

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...