Upload

Loading...

Stanislav Kraljević Baja (1970. -- 1992.)

19,072 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jun 9, 2012

Stanislav Kraljević Baja rođen je 13. studenoga 1970. u Širokom Brijegu od majke Ive, rođene Slišković i oca Gojka. Srednju školu je završio u gimnaziji fra Dominika Mandića Široki Brijeg. Poslije odsluženja bivše JNA odlazi na rad u Austriju. Početkom agresije na prostore Republike Hrvatske, a poslije Bosne i Hercegovine, vraća se iz Austrije i kao dragovoljac pristupa krajem kolovoza 1991. u prvo utemeljenu širokobriješku postrojbu Poskok bojnu. Budući da u to vrijeme na ovom dijelu Hercegovine nije bilo izravnih sukoba s neprijateljem, u listopadu 1991. pristupa Hrvatskoj vojsci. S istom prolazi sve akcije na Južnom bojištu, odnosno na dubrovačkom ratištu. U svoj Široki Brijeg vraća se izbijanjem sukoba u travnju 1992. Bio je pripadnik Kažnjeničke bojne.
Isticao se svojom hrabrošću, inicijativnošću i samoprijegorom. Postaje jedan od zapovjednika te bojne i promaknut je u čin bojnika. Pogino je časno 11. Lipnja 1992. godine u osvajanju vojarne Heliodrom. Vojarna, u kojoj je sada smještena 1. Pješačka (gardijska) pukovnija, nosi ime tog hrvatskog sina i domoljuba, velikog borca za slobodu hrvatskog puka na ovim prostorima.
Bio je primjer hrvatskog časnika i vojnika, cijenjen i poštovan od svojih suboraca. Za vojničke zasluge Stanislav Baja Kraljević odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinjskog i Frane Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Posmrtno je promaknut u čin pukovnika u Oružanim snagama HR HB-a 27. Prosinca 1995.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...