Loading...

Spuitvoeren ("dwangvoeren") van Coco

24,039 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 4, 2012

Contact: info@margali.com UITLEG ZIE HIERONDER
Weblog: http://margali.wordpress.com/
Zie ook http://youtu.be/iberz8IR900

Opmerkingen over dwangvoeren bij een kat:
Dwangvoeren van een kat oftewel spuitvoeren hoeft lang niet altijd onder dwang te gebeuren. Met rust, geduld, oefenen en vooral NIET je kat vastklemmen wil het vaak op den duur goed lukken.

Wanneer ga je spuitvoeren?
Normaal gesproken ga je een zieke kat die slecht of niet eet eerst proberen te verleiden met allerlei lekkere dingen, liefst natvoer omdat je dan meteen extra vocht geeft. Je kunt een lik spuitbus-slagroom proberen, een beetje tonijn op water, wat kittenvoer .... stukje gekookte kip of vis, plakjes rosbief etc etc.
Maar als je kat hebt met een chronische ziekte, bijvoorbeeld een nierprobleem, dan krijg je hier vaak mee te maken en kan voeren of bijvoeren met de spuit een oplossing zijn. Een kat die niet eet gaat verzwakken en raakt meestal in een neerwaartse spiraal. "Niet eten" veroorzaakt meestal nog meer "niet eten". Veel dierenartsen zijn geen voorstander van dwangvoeren, of spuitvoeren zoals ik het noem. Ze vinden dat je daarmee het eigen initiatief van je kat om te gaan eten verstoort of verhindert. Ikzelf heb die ervaring niet: ik zie vaak dat voeren met de spuit je kat over een drempel heen kan helpen zodat hij zelf de draad weer kan oppakken. Afhankelijk van de situatie/ziekte van je kat kun je de hoeveelheid doseren die je met de spuit geeft. Soms is een kat in het begin volledig afhankelijk van de spuit, en ga je - als je kat aan de beterende hand is - geleidelijk minderen met spuitvoeren en zet je regelmatig kleine lekkere hapjes neer om hem zelf te laten eten. Meestal geef ik eerst de gelegenheid om zelf te eten, en als dat niet gebeurt pak ik de spuit.

Hoeveel:
ik gebruik altijd Hill's a/d aangelengd met wat water. Een kat die verder niets eet zou 3/4 tot 1 blik a/d per dag moeten hebben. Ik gaf Coco geen a/d omdat ze nierpatiënt was en colitis had. Ik maakte haar vrij grove dieetvoer fijn door het met de achterkant van een theelepel door een stalen theezeefje te drukken. Daarmee werd het nét zo fijn als de a/d en kon het prima in de spuit zonder te verstoppen. Ik gebruik spuiten van 10 ml, en gaf maximaal 4 spuiten per sessie.

Hoe lang:
Ik zie ook vaak de vraag hoe lang je moet spuitvoeren.
Dat is opnieuw afhankelijk van wat er met je kat aan de hand is. In overleg met je dierenarts kun je op een gegeven moment eerst proberen om je kat zelf te laten eten, en daarna - als dat niet of slecht lukt - zelf bijvoeren. Maar probeer dan eens wat minder te geven, en serveer de hapjes waar je kat dol op is. Op die manier kun je proberen je kat over de streep te trekken en langzaam af te bouwen. Hier is geen handleiding voor, het verschilt per kat, en je moet ook goed kijken naar het gedrag van je kat en de ruimte geven voor eigen initiatief.

Ik heb bij 2 katten heel langdurig moeten spuitvoeren. Bij Coco heb ik in totaal ongeveer 10 maanden met de spuit gevoerd omdat ze persé een bepaald dieetvoer moest eten en dat weigerde. Had ik haar iets anders gegeven dan was haar colitis gaan opspelen en was ze doodziek geworden. Met de spuit ging het echter uitstekend en heeft ze nog zo'n 10 maanden kwalitatief goed leven gehad.
M'n kater Benneke heb ik 4 jaar lang 3 keer per dag bijgevoerd met spuiten natvoer. Hij at wel droogvoer maar niet voldoende, en moest vanwege nier- en blaasstenen veel vocht hebben. Omdat ik geen onderhuids infuus wilde gaan geven probeerde ik per spuit voldoende vocht binnen te krijgen en dat is 4 jaar lang goed gelukt.
In deze blogpost https://margali.wordpress.com/2018/12... vind je info over spuiten.
Mocht je nog vragen hebben kun je mailen naar info@margali.com

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...