Loading...

Intervju Petar Balazevic

41 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 15, 2015

super-info.rs

15.01.2015.

Intervju

Petar Balažević: Proširenje smeštajnih kapaciteta, a neizvesno povećanje broja stručnog kadra


Gerontološki centar u Subotici trenutno ima 530 korisnika smeštenih u objektima centra, a u planu je proširenje kapaciteta i to u sferi palijativnog zbrinjavanja.
Uz podršku državnog sekretara Ministrastva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr. Nenada Ivaniševića, tokom protekle godine su obezbeđena sredstva u visini od 50 miliona dinara za poboljšanje uslova smeštaja u Domu za negu u ulici 27. marta.
-Tamo su u toku radovi na izgradnji novog, savremeno opremljenog paviljnona od 660 kvadrata, kapaciteta za 66 korisnika. Tokom ove godine sledi opremanje i uređenje objekta, kaže vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Subotica Petar Balažević i napominje da će uz ovo proširenje smeštajnih kapaciteta, problem biti obezbeđivanje stručnog kadra.

Takođe, Balažević kao potencijalno problematično pitanje navodi finansiranje sistema otvorene zaštite kojim se zbrinjava 850 korisnika koji su u stanju zdravstvene i socijalne potrebe, a sredstva koja su trenutno na raspolaganju teško da su dovoljna i za sadašnje kapacitete.

Jedan od načina dodatnog finansiranja, gde se očekuje pomoć lokalne samouprave je u odobrenju korišćenja 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, gde bi Gerontološki centar organizovao ratarsku proizvodnju.
- Spremamo se za to da naručujemo usluge na tržištu, organizujemo proizvodnju i mislim da će to poboljšati položaj naših korisnika, kaže Balažević.

Gerontološki centar Subotica se u ovoj godini priprema za učešće u IPA projektima i u tom pravcu su već ostvareni značajni kontakti sa srodnim institucijama u državama regiona. Intenzivni razgovori su vođeni u vezi projekta koji bi se realizovao na relaciji Tuzla - Osijek - Subotica, a projekat sa kojim bi se apliciralo za sredstva EU bi se odnosio na prevazilaženje kulturološkog otpora prema smešaju starih lica u gerontološke centre.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...