Loading...

Otvoren Hrizantema festival 2014

94 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 31, 2014

super-info.rs

30.10.2014.

Otvoren Hrizantema festival

U Art bioskopu "Aleksandar Lifka" otvoren je drugi po redu internacionalni festival horror i fantasy filma. Prve večeri festivala otvorene su izložbe Arpada Slančika, Suzane Buila i Ivane Parag. Nastupom gitarskog dua Paniks i prijekcijom filma "Laptirica" Đorđa Kadijevića, započelo je četvorodnevno druženje sa tematikom horora i fantastike.

Hrizantema festival i ove godine pored filmskog, publici nudi i bogat prateći program u okviru kog je prve festivalske večeri otvorena izložba skulptura Arpada Slančika "Majka i prljava deca", te izložbe plakata Suzane Buila i fotografija Ivane Parag "Grey over life".

Prvi horor film kog je publika imala priliku videti u ovogodišnjem izdanju Hrizantema festivala, van takmičarskog programa, bio je film "Leptirica" Đorđa Kadijevića, snimljen 1973. godine po pripovetci Milovana Glišića. Za svoj prvi film ove vrste, reditelj kaže da nema racionalno pokriće, a fantastiku doživljava potpuno realističnom.
- Ne slažem se sa tim da je realna samo ordinarna stvarnost, dakle ona koja se da videti, dotaći, staviti na vagu, izmeriti, proceniti, prodati, ukrasti, kupiti, ili pokloniti. Podjednako je realna njena alternativa u našoj imaginaciji, u našem duhu, kaže Kadijević. Takođe, smatra da je fantastika u prostoru umetnosti, po pravilu ezoterična, a definiciju realnosti treba prihvatiti tako da je ona bazirana na objektivnom iskustvu.

Kadijević kaže da film "Leptirica" nije horor, niti da on svoje filmove takve tematike ne bi mogao nazvati hororom.
- Horor je jedan komercijalan žanr koji pruža plitko i jeftino uzbuđenje zainteresovanog auditorijuma, kaže Kadijević i svoju prijemčivost onostranom, imaginarnom vezuje za svoje slovensko poreklo.
- Mi sloveni smo predisponirani prema fenomenima duhovnosti. To je ta pomalo prokleta slovenska duševnost koja se tako snažno oseća u slovenskoj litaraturi i muzici, a koja nije svojstvena zapadnjačkoj racionalnosti.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...