Loading...

Jesus, unser trost und Leben (J.S. Bach)

3,357 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Aug 21, 2014

Aafje Heynis - alt en Simon C. Jansen - Orgel

Dit Paaslied van Ernst Christoph Homburg (1605-1681) komt uit het Schemelli-Gesangbuch (muziek wordt aan J.S. Bach toegeschreven). Het lied is in wijdere kring bekend geworden door de bundel van mej. M. van Woensel Kooy. In het Liedboek voor de Kerken (1973) is het lied overgenomen met enkele kleine wijzigingen (gezang 222).

Schemelli was van 1695 tot 1700 leerling aan de Thomasschule in Leipzig. In 1707 werd hij benoemd tot cantor in Treuenbrietzen, en in 1727 hofcantor in Zeitz, waar hij tot 1758 bleef werken.

Schemellis Musicalisches Gesang-Buch is zijn enige bekende publicatie. Het gezangboek verscheen in 1736 in Leipzig. Het bevat 954 geestelijke gezangen, waarvan er 69 in notenbeeld zijn afgedrukt. Hierbij werd dan een melodielijn en baslijn met akkoordbecijferingen genoteerd. De teksten zijn geselecteerd in de traditie van het piëtisme en zijn vermoedelijk bedoeld voor muzikale begeleiding van gebeurtenissen in huiselijke kring. Veel van de liederen hebben meer het karakter van een eenvoudige aria dan van een koraal.

Het contact van Schemelli met Bach is vermoedelijk tot stand gekomen via Bachs zoon Christian Friedrich, die van 1733 tot 1735 eveneens leerling aan de Thomasschool was en aansluitend aan de universiteit in Leipzig studeerde. Het is niet duidelijk in welke mate Bach aan de compositie van de 69 in noten afgedrukte liederen heeft meegewerkt. Weliswaar zijn deze 69 composities opgenomen in de Bach-Werke-Verzeichnis onder de nummers BWV 439 tot en met BWV 507, maar alleen BWV 452 (Dir, dir Jehovah, will ich singen), 478 (Komm, süßer Tod) en 505 (Vergiss mein nicht, vergiss mein nicht) worden in recent Bach-onderzoek onomstotelijk aan Bach toegeschreven. In de overige liederen zou Bach in de totstandkoming van de becijferde baslijn en soms in de melodieën een hand kunnen hebben gehad.

====

Weinig klassieke stemmen zijn zo herkenbaar en worden zo alom gewaardeerd als de warme altstem van Aafje Heynis. Met haar ingetogen interpretaties en bescheiden persoonlijkheid spreekt zij nog steeds tot vele harten en genoot zij een grote, internationale reputatie. Bij het grote publiek is zij vooral bekend door haar uitvoeringen van oratoria en geestelijke liederen, waarvan de aria ‘Dank sei Dir, Herr’ van Händel zeker tot de bekendste behoort.

Toen haar uitzonderlijke talent zich meer en meer openbaarde kreeg zij, op aandringen van de sopraan Jo Vincent en koordirigent Anton van der Horst, zangles van de vermaarde concertzangeres Aaltje Noordewier-Reddingius die haar talent en bijzondere, warme altstem verder ontwikkelde. Alhoewel haar stem wel werd vergeleken met die van de beroemde Engelse alt, Kathleen Ferrier, hadden beide zangeressen beslist een eigen stijl, een mening die ook de vroegere zangleraar van Ferrier, Roy Henderson, deelde.

Simon C. Jansen heeft als organist en koordirigent een niet weg te denken rol gespeeld in het Amsterdamse muziekleven in de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij was degene die samen met ds. H.A. Visser als eerste in Nederland Bachcantatediensten initieert in de Westerkerk te Amsterdam. Ook richt hij het westerkerkkoor en het Bach orkest op. Verder gaf hij natuurlijk ook orgellessen, een van zijn leerlingen was Ad. van Veen.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...