Loading...

2014 Onthulling Hildebrand Momument

683 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Sep 13, 2014

HAARLEM - De restauratie van het Hildebrandmonument in de Haarlemmerhout is afgerond. Betrokken buurtbewoners en de gemeente hebben zich ruim anderhalf jaar ingezet om het monument in ere te herstellen. Op 13 september was de feestelijke onthulling.

Deze datum is niet zomaar gekozen; het is de tweehonderdste geboortedag van schrijver Nicolaas Beets, ook bekend onder het pseudoniem Hildebrand. Het monument is een eerbetoon aan Beets en zijn boek Camera Obscura. Het bestaat uit een achtkantige fontein met op iedere hoek een personage uit het boek. Iets verderop kijkt de schrijver zelf vanaf een hoge sokkel op de fontein neer.

In januari 2013 werd de Stichting Herstel Hildebrand Monument opgericht. Het in 1962 onthuld werk van beeldhouwer Jan Bronner kende een geschiedenis van vandalisme. Sinds 2009 stonden er geen beelden meer op de fontein, alleen het kunststof beeld van Hildebrand en de lege fonteinbak was over gebleven.

Verschillende Haarlemmers en verenigingen vonden dat zonde. De gemeente wilde ook graag dat de beeldengroep weer compleet werd, maar had daar niet voldoende geld voor beschikbaar. De gemeente heeft 80.000 euro bijgedragen, de Stichting heeft de overige 60.000 euro bijeengebracht. Met bijdrages van bedrijven, fondsen én van een heleboel Haarlemmers.

Bij de onthulling van het Hildebrand Monument waren dan ook alle personages aanwezig: Nurks, Teun de Jager, Suzette Noiret. Van der Hoogen, Stastok, Buikje, Keesje, Grootmoeder Kegge en Hildebrand.

##

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...